Superkul med den nya supergruppen

Läs Håkan Steens krönika

NÖJE

Supergrupper bildas i regel när samtliga inblandade vill få en ny spark framåt i sina stagnerade karriärer.

Det är därför det är så kul med Monsters Of Folk.

Ingen i bandet behöver göra det, men de gör det ändå.

Det är i mångt och mycket supergruppernas höst.

I kväll spelar The Dead Weather med folk från bland annat White Stripes, The Kills och Queens Of The Stoneage, i Stockholm. Jack White, som håller i trådarna, har även en annan supergrupp igång, The Raconteurs med bland andra Brendan Benson.

Tidigare i höstas släppte The Bad Lieutenant, som innehåller New Order- och Marion-medlemmar, sitt debutalbum.

I Sverige har vi Cardigans/Consequences-konstellationen Brothers Of End och Tutamkamon, där band som Peter Bjorn And John, The Concretes och Shout Out Louds har släppt till medlemmar.

Supergrupper brukade handla om att några åldrande stjärnor lyckades skapa lite ny glans kring sina namn genom att gå samman, från Traveling Wilburys och Grymlings till Velvet Revolver.

Nu verkar man snarare bilda supergrupper för att det är kul. Kanske även för att det är lättare i dag, när reglerna för vad man får och inte får som artist inte är

lika tydliga som tidigare och färre lämnar över sina beslut till skivbolagens marknadsstrateger.

Detta resulterar i skivor som inte känns alls lika egokrockat krampaktiga och splittrade som supergruppskivor ofta brukar bli.

Höstens mest intressanta supergrupp är utan tvekan Monsters Of Folk. Den består av fyra artister som samtliga hör till de allra mest relevanta på den amerikanska rockscenen just nu.

Conor Oberst från Bright Eyes har med sina känsloexplosioner till ordflöden under 00-talet etablerat sig som en av sin generations mest hörvärda röster.

Hans Bright Eyes-kollega Mike Mogis är producenten bakom åtskilliga av de senaste årens mest spännande artister, bland annat svenska The Concretes.

M Ward vågar jag nog kalla USA:s skarpaste folksångare just nu och Jim James har via några lysande skivor med sitt My Morning Jacket tagit konstig, mörk rockmusik ända till Madison Square Garden.

De här fyra behöver verkligen inte göra något ihop i det här läget av karriärskäl men gör det ändå, bara för att de vill. Troligen är det därför albumet ”Monsters Of Folk” låter så sympatiskt otvunget.

Den 19 november spelar Monsters Of Folk i Filadelfia­kyrkan i Stockholm. I min bok är det höstens konsert.