Holzman – 60 år i den goda smakens tjänst

Läs Håkan Steens krönika

NÖJE

Det finns några få skivbolag som är lika stora stjärnor som sina artister.

Som det nu 60-årsjubilerande Elektra.

Utan grundaren Jac Holzman och hans djärva visioner hade pophistorien troligen sett ganska annorlunda ut.

Ett skivbolag med rätt mix av mod och fingertoppskänsla kan skapa en aura kring sina utgåvor som får folk att köpa dem på etiketten.

Moderna exempel på det är Alan McGees Creation på 80- och 90-talen, med band som Primal Scream, Jesus And Mary Chain och Oasis, eller för all del svenska Service i dag, med Jens Lekman och Tough Alliance.

Holzman.

Den förste som verkligen fattade vikten av helheten var Jac Holzman, som ville ge ut skivor när han blev en del av den gryende folkscenen i det tidiga 50-talets New York.

Hans bolag, som han döpte till Elektra, hade skivomslag som kändes som konst i sig och magkänslan styrde artistvalen.

När ingen annan gjorde det hörde Holzman något unikt i udda 60-talsakter som Love och The Doors och såg till att de hamnade på skiva.

Han förstod inte larmet hos The Stooges och garagesamlingen ”Nuggets” men litade på entusiasmen hos sina medarbetare och gav ut skivorna ändå.

Holzman drev sitt bolag efter övertygelsen att om något bara är riktigt bra och originellt och man låter det mogna rätt börjar det också sälja. Men han gav även gärna ut mainstreammusik, så länge han hörde hjärta och hantverk i den.

– Det är en svår konst att göra enkla popmelodier och skriva texter med enstaviga ord, säger han om softrockiga Bread i nya BBC-dokumentären ”The man who recorded America”.

I samma program beskriver han den lika storsäljande Carly Simons texter som ”hämtade ur The New Yorker”.

På något märkligt sätt lyckades Holzman få sin spretiga katalog att sitta ihop under den ikoniska Elektra-loggan. Singer-songwriters som Tim Buckley kändes lika självklara där som Queen.

Efter att Holzman sålt och lämnat sitt bolag 1973 hölls den klassiska Elektra-andan vid liv på skivor med Television, The Cure och Björk.

I mitten av 00-talet lades etiketten ned men startades om i fjol. Mixen av artister – bland andra Charlotte Gainsbourg, Cee-Lo Green och Bruno Mars  – är lika eklektisk som någonsin.

Jac Holzman, 79, finns åter med på ett hörn och den här månaden kan han fira 60 år i den goda smakens tjänst.

Inte illa.

ARTIKELN HANDLAR OM