Äntligen finns bot mot ’låt på hjärnan’

NÖJE

Ni vet hur det är. Ibland dyker en låt upp i skallen som det inte går att bli av med, trots att man inget hellre vill.

Nu finns det forskning på området. Och även ett potentiellt botemedel.

1998, när han härjade som värst, gjorde jag mitt bästa för att hålla öronen borta från Dr Bombay, den hemlige pajasfigur som klädde ut sig till synnerligen stereotyp indier och sjöng med ”Åh vilket party”-brytning i spikraka eurotechnosinglar som ”Calcutta (taxi taxi taxi)” och ”Rice & curry”.

Det gick så där, för en kort period var låtarna verkligen överallt, och dessutom åkte jag på att recensera en turnépremiär med mannen på ett högstadiedisco i Halmstad.

Jag har i princip inte tänkt på Dr Bombay sedan dess men plötsligt en dag ringer det i skallen, om och om igen: ”Calicalicutta-cutta-cutta-eeo-eeo”.

Världen är full av tankar och idéer som verkligen är värda att hålla i minnet. Den repetitiva, monumentalt debila frasen från slutet av låten ”Calcutta (taxi taxi taxi)” hör inte till dem.

Dessbättre hittar jag en artikel i marsnumret av brittiska Q, där Dr Lauren Stewart på Goldsmiths University i London berättar om sin senaste forskning kring vad som skapar den här sortens ”earworms”.

Hon och två kollegor har analyserat melodier och tempon med avancerad mjukvara. Det visar sig att melodier med korta tonsteg och toner som dras ut på slutet är typiska, som i Abbas ”Waterloo” eller Beatles ”Yellow submarine”.

De värsta earworm-skaparna är enligt studien Lady Gaga, Kylie Minogue och Queen och risken för att drabbas ökar när man vilar eller är berusad.

En teori som forskarna för fram är att vi möjligen behöver earworms, att hjärnan förser oss med en låt för att få oss i rätt stämningsläge och därmed lättare klara av en viss uppgift. Hur Dr Bombay kommer in i den bilden vet jag inte om jag vill förstå.

Framför allt har Stewart och hennes team ett förslag på hur man kan bota earworms.

Samma del av hjärnan som jobbar när man formar ord med munnen är aktiv när man memorerar en melodi. Att i samma ögonblick som en låt börjar tränga sig på exempelvis låta munnen fokusera på något annat, som att suga med ett sugrör, kan hämma memoreringsförmågan och därmed hindra låten från att fastna.

Tro vad ni vill, men jag tänker prova nästa gång Dr Bombay, Scatman John eller nån annan gammal melodisk ondska tränger sig på.

FAKTA

Lyssna på

”SPIT THREE TIMES” (NENEH CHERRY)

Bäst, och coolast, just nu.

”WHITE FIRE” (ANGEL OLSEN)

Albumet heter ”Burn your fire for no witness”. Upptäck!

ARTIKELN HANDLAR OM