Jag tror på EU och Letterman

NÖJE

"Anderssons älskarinna", en dokusåpa om EU och David Letterman.

Några av mina favoriter när det är dags att rösta om det bästa i rutan år 2001.

Tror inte att "Expedition: Robinson" upprepar vinsten i klassen Bästa svenska program. Inte med kalkonfinalen i färskt minne. Två starka kandidater måste vara "Mat" med Tina Nordström och "Antikrundan" med Anne Lundberg, två succéprogram som inte hör hemma i någon annan kategori.

Fast jag har en dramaserie som favorit: Björn Runges "Anderssons älskarinna" med Jakob Eklund var det närmaste vi har kommit "Twin Peaks" i svensk tv.

Ovan nämnda serie är då förstås också Bästa svenska dramaproduktion - fast med många starka utmanare: "Pusselbitar", "Bekännelsen", "Fru Marianne", "Villospår" med Rolf Lassgård och två Håkan Nesser-deckare med Sven Wollter.

Två folkkära profiler lyfte sina program ytterligare ett snäpp i fjol. Så som Bästa svenska underhållningsprogram väljer jag "På spåret" med Ingvar Oldsberg, knappt före "Allsång på Skansen" med Lasse Berghagen.

De slipper konkurrensen från "Så ska det låta", som inte sändes under 2001.

Kan inte välja mellan Tina Nordström och Anne Lundberg - så Bästa svenska kvinnliga tv-personlighet blir Mia Norin, personlig reporter som har lyft "Packat & klart".

Bästa svenska manliga tv-personlighet är Sven Wollter som van Veeteren.

Mina barn skulle tvinga i mig avslagen välling om jag inte utsåg "Bolibompa" till Bästa svenska barn- och ungdomsprogram. Fast årets julkalender var också bra.

Tycker det är ganska jämnt mellan fjolårets Bästa svenska samhällsprogram - TV 4:s "Kalla fakta" - och SVT:s "Uppdrag granskning". "Mosaik" har haft sitt bästa år och "Skolan" var en upprörande TV 4-serie, men min favorit är "Uppdrag Bryssel", SVT-serien som i dokusåpastil faktiskt lyckades förklara vad folk gör i EU.

Bästa svenska nyhetsankare: Petra Nordlund.

Bästa svenska sportkommentator: Mats Nyström. Trist, tycker somliga. Korrekt och småilsken, tycker jag.

Bästa utländska program. "Sex and the city", tätt följt av "Sopranos" och danska "Mordkommissionen".

Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet är Cynthia Nixon, rödhåriga Miranda i "Sex and the city".

Bästa utländska manliga tv-personlighet är David Letterman.

Han hittade precis rätt ton efter terrorattacken mot New York i september. Blev aldrig dumpatriotisk och vågade till och med fortsätta att vara rolig.

Jan-Olov Andersson