Omänskligt att sparka Perstad, Jutterström

NÖJE

Sveriges Televisions stora profil inom motorjournalistiken - Carl-Ingemar Perstad - fick i veckan sparken för att han jobbar även på sin fritid.

Ett ovanligt omänskligt beslut av nya vd:n Christina Jutterström!

Carl-Ingemar Perstad startade "Trafikmagasinet" för över tjugo år sedan. Han har varit med om att skapa den moderna motorjournalistiken.

Tittarsiffrorna ligger stadigt runt en miljon.

Programmet är fungerande konsumentjournalistik. Varken mer eller mindre. Det finns nog ingen anledning att krångla till det.

Det är förstås alltid svårt med gränsdragningen när man har sin hobby som sitt jobb. Många tycker att vi nöjesjournalister har ett drömjobb som får gratis cd-skivor, dvd-filmer, böcker och biobesök.

Förmodligen sticker det ännu mer i ögonen på folk om man har som jobb att glida omkring i den ena bilen häftigare än den andra.

Nu påstås det att Perstad har utnyttjat tre av dem som privatbilar. Men" har man som jobb att testa bilar, bör det rimligtvis vara bra att man kör så mycket som möjligt.

I princip har han alltså fått sparken för att han jobbade även på sin fritid!

Det kan ju förstås finnas andra skäl bakom beslutet. Perstad kanske är en tjurig diva. Han kanske vägrar förnya och förändra programmet. Högre chefer kanske vill se programledarkollegan Veronika Marklund ensam framför kameran.

Men då får man väl sätta sig ned och resonera. Hitta andra arbetsuppgifter. Och kanske dela ut en varning, om det nu visar sig att Perstad har fifflat med fakturorna.

Att sparka en trotjänare efter 28 år på företaget på detta sätt, det är omänskligt!

Carl-Ingemar Perstad säger i en intervju:

- Gubbar i skägg står inte högt i kurs hos SVT.

Undrar om han har sett fjolårets underskattade biofilm "Jordgubbar med riktig mjölk". En vemodig historia om en tv-stjärna ( Janne Carlsson) som får sparken från en reklamfinansierad tv-kanal - inte för att han är dålig eller för att programmet saknar tittare, utan för att han anses gammal och förbrukad i dessa ungdoms- och skönhetsfixerade tider.

Det är sorgligt om samma filosofi nu råder hos public service-tv.

Fjärrkontroll