Mat i tv är den hetaste trenden

NÖJE

Det går snart inte att sätta på tv:n utan att det puttrar och fräser i grytorna.

På måndag är den största stjärnan av dem alla - Tina Nordström - tillbaka med sitt "Mat".

Hur mycket Adam Alsing än lyckas hetsa upp några hundra tusen tv-tittare med att folk nuppar eller onanerar under ett täcke i "Big Brother", så är inte den typen av vulgära dokusåpor de senaste årens största tv-koncept, utom möjligen när det gäller att skapa skandaler.

Den riktiga framgångshistorien är pysselprogrammen. De som handlar om att fixa hemma, att resa bort, att laga mat.

Här pratar vi oftast om över en miljon tittare.

"Mat" hade rekordsiffran 1 335 00 tittare vid säsongsavslutningen i december. Den käcka tv-kocken Tina Nordströms tittarsiffror lär inte minska när hon nu kommer tillbaka.

Två bevis för hennes genomslagskraft:

Tinas flitiga användande av flingsalt innebar att det tog slut i många butiker runtom i landet.

Och över hundra tusen har köpt hennes kokbok.

Lite bisarrt nog är det engelsmännen som har revolutionerat matprogrammen i tv internationellt sett och skåningarna här i Sverige.

Men så har också stilbildande tv-kockar som Keith Floyd och "den nakna kocken" Jamie Oliver inte direkt lagat fish & chips eller kött- och inälvspajer. De har snarare tagit fasta på att den förra kolonialmakten tidigare än många andra länder accepterade invandrarnas matkultur.

Och Jesper Aspegren, som lyfte upp svenska matprogram till en ny nivå, frossade ju inte direkt i svartsoppa, ål och spettekaka"

Nästa engelska kockfynd är Nigella Lawson, en medelålders kvinna som om man kommer förbi hennes lite svala fotomodellutseende har en slags kylig charm och - vilket är viktigast - lagar mat som verkligen får det att vattnas i munnen.

"Nigella bites" kan ses på K-World just nu och kommer i TV 4 till sommaren.

Fast ibland blir det för mycket käk i rutan. TV 4:s "Nyhetsmorgon" känns ibland mest som ett matprogram med avbrott för nyheter"

OS-eländet är snart över. Svenskarna var bara näst sämst. Största bottennappet har varit grafiken. Har någon normal människa kunnat urskilja de där tre minibokstäverna under flaggorna som har talat om från vilket land deltagarna har kommit?

Fjärrkontroll