Tv-kocken Tina årets nykomling

NÖJE

Nu startar finalomröstningen i Aftonbladets tv-pris.

I år sänds prisutdelningen i TV 4.

Årets nykomling är tv-kocken Tina Nordström, nominerad både som tv-personlighet och för sitt program "Mat".

Ingen större överraskning, förstås.

Sällan har väl en tv-profil etablerat sig hos svenska folket och fått sådan genomslagskraft på så kort tid.

Nu utmanar hennes "Mat" fjolårets vinnare "Expedition: Robinson" tillsammans med TV 4:s satirprogram "Parlamentet", som sakta men säkert byggt upp en trogen publik, det är alltid drygt en miljon som tittar.

Tina Nordströms konkurrenter i kvinnliga klassen är tidigare vinnaren Agneta Sjödin (flera TV 4-program) och Kristin Kaspersen, som i fjol ledde Idrottsgalan, Polarpriset och gjorde en dokumentär om Kikki Danielsson. Suzanne Reuter, fjolårets segrare, hamnade precis efter finalisterna. Bland dokusåpornas profiler längre ned på listan, fick " Robinson"-Emma klart stryk av " Farmen"-Qristina.

Flerfaldiga vinnaren Kristian Luuk får i år konkurrens av allsångsledaren Lasse Berghagen och Hans Fahlén, som efter flera års roliga resereportage fick en ännu större publik med "Farmen". SVT:s sparkade motorprofil Carl-Ingemar Perstad var med på Topp 10-listan.

Klassen Bästa svenska underhållningsprogram ser ut att bli rekordjämn!

Bland barn- och ungdomsprogrammen har "Lilla Sportspegeln" år för år närmat sig en finalplats. Dags för det nästa år?

Fjolårets sportvinnare Glenn Strömberg hamnade precis utanför finalfältet i år. Comeback på listan i stället för Arne Hegerfors, flerfaldig vinnare under tidigare omröstningar. Fler och fler tycks upptäcka Canal+:s fina sportsändningar. Sportspegelns kärlekspar Albert Svanberg och Katarina Hultling var båda bland de tio bästa, med henne ett fåtal röster före honom.

Ganska många protesterade när TV 4 plockade bort Oprah Winfrey ur sina tv-tablåer. Här är hon åter finalist i klassen Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet.

Och i den manliga klassen har nu David Letterman fått konkurrens av sin USA-rival Jay Leno, sedan Kanal 5 har börjat visa hans talk-show.

Ännu ett bevis för svenska folkets intresse för mat är att "den nakna kocken" Jamie Oliver bara var ett fåtal röster från en finalplats.

För alla som har röstat på (och det var många) och som undrar varför, så är inte "Så ska det låta" med bland finalisterna. Förklaringen är enkel: programmet sändes aldrig under år 2001.