Dokusåpornas lågvattenmärke

NÖJE

Förra året grät deltagarna när de förlorade och tvingades lämna ”Farmen”. I år lämnar de tv-inspelningen, som Caroline i går, med ett lyckligt leende på läpparna.

Bond-tv har blivit hat-tv.

Kvinnan som alla älskade att hata i fjol – gapiga Qristina – hade ändå ett hjärta, hon verkade någonstans bara vilja väl med sin bufflighet.

Årets deltagare kallar varandra för ”fittor” och hotar att slå in pannbenen på varandra.

Någonting har gått väldigt snett med årets upplaga av ”Farmen”.

Och TV 4:s image blir allt mer skamfilad. Man vill vara reklamkanalen för hela familjen. Den som inte sänder ”skräp-tv” som de mindre konkurrenterna.

Och visst, man har kommit tillbaka starkt i höst. Dominerar totalt på tisdagskvällarna med ”Äntligen hemma” och ”När & fjärran”. ”Vem vill bli miljonär?” behöll greppet om publiken bättre än väntat. ”Jeopardy” och ”Bingolotto” är fortfarande starka kort och nya thrillerserien ”24” har hittat sin publik.

Men så har man också sina framgångsrika våldsprogram.

”Gladiatorerna” – där muskelberg bankar skiten ur mer normalt vältränade människor – visar sig nu dessutom ha haft dopade deltagare. Blev någon överraskad?

Och ”Farmen” har, efter en halvdan start för en månad sedan, nu etablerat sig kring en miljon tittare måndag – torsdag och ett par hundra tusen fler på fredagskvällarna.

Men det sker bland annat till priset av att hundra tusen barn i åldern 3-12 år varje vardagskväll sitter klistrade framför rutan och ser vuxna människor bete sig som idioter mot varandra.

Sänd ”Farmen” senare på kvällen!

Det sker till priset av att många av deltagarna mådde väldigt dåligt under inspelningen och mår ännu sämre nu när den hemska sommaren rullas upp i repris för hela svenska folket.

Lämna inte bara dessa människor vind för våg, efter att cyniskt ha utnyttjat dem i några månader.

Det sker till priset av att dokusåpagenren har fått ett nytt lågvattenmärke.

Jag har sett nästa veckas program. Då trappas konflikterna upp ännu mer.

Alla pratar skit om alla. ”Cliffhangern”, avslutningen, nästa fredag är två deltagare som börjar slåss, en av dem hotar att slå in pannbenet på den andra.

Är det på den nivån TV 4 vill locka tittare, är det lika bra att de låter Strix Televison göra en korsning mellan ”Baren” och ”Villa Medusa” i stället.

Bort med hyckleriet, att man skildrar en slags gammaldags bonderomantik; den biten har ändå bara en biroll i ”Farmen”.

Och antagligen lockar fulla och glada människor i bikini och badbyxor åtminstone inte mindre tv-tittare än våldsbenägna rasister och mansgrisar

?

Jan-Olov Andersson