Fler borde upptäcka roliga "Studio pop"

NÖJE

Man får väl anta att "Studio pop" är en del i den satsning på att förändra och föryngra SVT 2:s utbud som Sveriges Televisions programdirektör Leif Jakobsson pratar om.

Man får väl då också hoppas att han har tålamod med att efter en månad är det nästan ingen som ser på programmet.

Bara mellan 160 000 och 210 000 tittare än så länge. Stryk varje onsdagskväll av TV 3:s "Fame factory", till exempel.

Synd att inte fler har upptäckt det här roliga debattprogrammet om pop, där man också gärna drar paralleller till andra former av populärkultur. Redaktionen anstränger sig verkligen för att hitta på kul och lite annorlunda vinklar. Som i går, när man påpassligt hade frågat amerikanska stjärnor på Sverige-besök - Norah Jones, Aimee Mann, Tori Amos - vad de tycker om att Christina Aguilera nu satsar på en mer avklädd karriär. Sedan följde en vettig diskussion om nakenheten i popbranschen.

Per Sinding-Larsen är en kvicktänkt och kunnig programledare, panelmedlemmarna verkar både insatta i det de pratar om och kan uttrycka sig på ett begåvat sätt.

Två dokumentärfilmer kan knappast vara mer olika än "I livets slutskede" (SVT) och "Det fjärde planet - 11 september" (TV 4).

Nahid Perssons skildring från ett hospice i Uppsala handlade om de allra sista veckorna i några dödligt sjuka människors liv. Personalens omtänksamhet, de starka känslorna mellan anhöriga och de döende släktingarna" det här var på ett lågmält sätt en oerhört stark film. Och man önskar det fanns resurser för att alla människor skulle få ett lika värdigt slut.

Filmen sänds i repris på fredag och söndag.

Dramadokumentären om den flygplanskapning som slutade med att planet störtade i en skogsdunge utanför Pittsburgh, var en riktig bergådalbane-film.

Ganska stark när anhöriga berättade om sina känslor - men också generande usel när man hade dramatiserat händelser och gjort spelscener i en flygplanskuliss, med skådisar som inte ens hade platsat i "Ocean Ave".

I kväll ser jag "Skeppsholmen" och "Kobra" i SVT.

Bra

Dåligt

Jan-Olov Andersson