Begrav serien – eller gå in i skräp-tv-branschen

NÖJE

NEW YORK

Mobbning, sexism, rasism – och en vinnare som tycker att den halva miljon hon får är ”rena blodspengar”.

Tv-programmet ”Farmen” är en tittarsuccé som ingen tv-kanal kan vara stolt över.

För TV 4 återstår nu att välja väg:

Att begrava serien i närmaste gödselstack. Eller att på allvar ge sig in i skräp-tv-branschen.

Är utomlands och missade gårdagens final. Men jag vet vad som hände och har läst vad vinnaren, Inger Andersson, skriver på Aftonbladets debattsida i dag.

Visst har flera tidigare deltagare protesterat mot hur de har skildrats i olika dokusåpor. Men ingen har som Inger Andersson med sådan inlevelse och ilska avslöjat hur man genom att hårdvinkla och välja bort vissa filmade inslag, kan skildra en människa på ett så negativt och endimensionellt sätt.

Hon är ledsen, förbannad, knäckt och i behov av psykologhjälp. Och hon är ändå programmets hjältinna, vinnaren av en halv miljon kronor!

Något har gått väldigt snett i årets upplaga av ”Farmen”.

Berättar för min vän här i New York, en känd radioröst, om årets säsong av ”Farmen”. Om hur skildringen av livet på en bondgård tidigt på 1900-talet har blivit en bisak och helt har fått ge vika för mänskliga intriger och bråk.

Jag berättar om mobbning, sexism, rasism, slagsmål, diskade deltagare – som sedan har fått återvända för att åter mobba den deltagare de tidigare har varit hotfulla mot.

Jag berättar om De Två Små Mansgrisarna som tycks ha bestämt sig för att ”göra bra tv”, för att bli kända och få reklam för sina jobb som trubadurer och krogägare.

Min vän har 309 tv-kanaler, många fyllda av riktigt skräp, och han säger:

– Ibland är man glad för att man bor i USA.

Det känns som att någonstans ungefär en tredjedel in i inspelningen tappade de ansvariga kontrollen över hur de skulle handskas med alla dessa problem.

Programledaren Hans Fahlén kan knappast lastas för fiaskot. Hans roll i programmet är rätt liten. Han har hållit skenet uppe, men någonstans i hans lite halvt oengagerade uppträdande anar man att han bara längtat efter att det ska ta slut. Att han får åka på nya reseuppdrag till Alperna eller Thailand för ”När & fjärran”.

Trots att det som sänts i tv har varit extremt konfliktcentrerat, har minst lika mycket censurerats och klippts bort och sedan avslöjats i tidningarna, främst kvällspressen.

TV 4 ville ha en konfliktfylld dokusåpa, men visste aldrig riktigt hur man skulle hantera den när den växte till ett svårkontrollerat monster.

Jag tror inte på en fortsättning på ”Farmen”.

Personalen på kanalen skäms för programmet, ungefär som för ”Förlåt mig” på 1990-talet. För räknenissarna som har hand om annonspengarna är tittarna i fel ålder, för mycket barn och gamlingar. Och om TV 4 väljer en fortsättning innebär det ett systemskifte.

Från att konkurrera med SVT, till att tävla mot de mindre reklamkanalerna om vem som gör sämst skräp-tv.

Jan-Olov Andersson