"På spåret" i riskzonen - 5 miljoner tittar inte

NÖJE

Med drygt 2,5 miljoner tittare i snitt, är "På spåret" vinterns stora tv-succé. Populärare än "Expedition: Robinson". Final i går, för ett program som hela tiden är lärorikt, roligt och lite spännande. Det perfekta familjeprogrammet, utom för de allra minsta och de allra ängsligaste creddpajaserna. Och kändisarna som tävlar måste kunna något, annars blir de obarmhärtigt avslöjade, som en före detta minister häromveckan.

Ett program ingen rubbar på?

Nja, ingen verkar gå säker när Sveriges Television föryngrar. På gott, ibland, men också på ett lite desperat sätt.

Det är bra att man satsar på Ola Lindholm, som verkligen är ett framtidslöfte.

Så länge han håller sig till personer och ämnen han är insatt i och intresserad av i sin nya direktsända talkshow "Ola 21:30", på onsdags- och fredagskvällarna, tror jag att han kommer att fortsätta göra ett lagom lättsamt, underhållande och aktuellt program. Fast hans små reportage skulle bli mer sevärda om en riktig fotograf höll i kameran.

Annars känns det lite som att det pågår en slags tokföryngring på SVT.

Ut med omtyckta tv-profiler, in med nytt och fräscht blod.

Erfarenhet och ett förtroende från tittarna är plötsligt inget värt längre. Senast att röstas ut i Christina Jutterströms (vd) och Leif Jakobssons (programdirektör) eget öråd var Staffan Lindström, 48, programledare för populära "Landet runt".

En annan mycket högt uppsatt chef i huset har sagt att det egentligen inte verkar handla så mycket om att göra program som engagerar ZTV-generationen, som att få de unga tv-tittarna att betala tv-licensen. Det är tydligen de som skolkar mest av alla.

Om det är det som styr hur utbudet ska se ut i tv-rutan, är SVT illa ute.

Så Ingvar Oldsberg, 57, och Björn Hellberg, 58, ska kanske inte känna sig så säkra på sitt program. "Leif-Juttan" har säkert konstaterat att det finns fem miljoner svenskar, många av dem unga licensskolkare, som absolut inte vill se "På spåret""

I kväll skrattar jag åt "Humor i public service" i SVT.

Jan-Olov Andersson