Kändistävling kan rädda Robinson

NÖJE

Fler tittare än någonsin. Rätt vinnare. Två grymt spännande sista avsnitt.

Trots det:

Efter sex säsonger har "Expedition: Robinson" gjort sitt. Men när SVT ändå bestämt sig för att fortsätta kan ett avslutande kändis-Robinson vara räddningen.

Oj, vilken final det blev.

En riktigt spännande duell - först i solsken, sedan i ösregn - mellan "Mirre" och Leif. "Plankan" blev inte bara mer dramatisk än tidigare, för första gången hade också tv-fotograferna lyckats filma så att vi framför tv:n förstod exakt hur smal träbiten är. Och till sist korades en mycket värdig vinnare, efter en väldigt oviss omröstning i örådet.

Med dessa bilder på näthinnan kanske många glömmer att de första elva avsnitten i princip var en trist lång transportsträcka. Att för många av deltagarna var färglösa gnällspikar. Att tävlingarna på ett närmast raffinerat manschauvinistiskt sätt missgynnade kvinnorna. Och ungefär samma kritik gäller för förra säsongen.

Därför: Lägg ned!

Tittarsiffrorna för Robinson må vara rekordhöga. Tv-tittare är ofta ett konservativt släkte, trygga med vad som brukar bjudas på i rutan. Men det är tv-chefers skyldighet att ha den rätta fingertoppskänslan när det gäller att gå vidare, att hitta nästa trend.

Och det är alltid bättre att sluta med flaggan i topp. Därför bör nya nöjeschefen Hans Rosenfeldt ha lika mycket stake som TV 4:s Jan Scherman, som lade ned "Fångarna på fortet", och SVT:s dramachef Daniel Alfredson, som skrotade "Rederiet". Vem saknar de programmen i dag?

Det har spekulerats i en sista säsong, med tidigare Robinsonkändisar framför kameran.

En totalt befängd idé.

Ett skäl till att serien blivit sämre, är ju att alla deltagarna är på tok för förtrogna med programkonceptet. Det gäller förstås i ännu högre grad "Robinsonkändisarna". Vad skulle deras samtal runt lägerelden handla om? Tidigare program och kändisfester på Spy Bar?

Däremot skulle det nog kunna bli en ganska kul programserie om man blandade B-kändisar, kulturknuttar och diverse tv-folk. Här är ett förslag till deltagare:

Lag syd: Hela Army of Lovers, Nils Petter Sundgren, Peter Siepen, Ulrika Knutson, Ernst Billgren.

Lag nord: Lasse Lönndahl, Carina Rydberg, Anna Book, Hannah Graaf, Thorsten Flinck, Björn Hellberg, Horace Engdahl, Linda Lampenius, Arja Saijonmaa.

Jokrar: Stina Lundberg, Malou von Sivers. På "Andra sidan": Arne Weise och en flygel.

Ett gäng som garanterat skulle bjuda på konflikter, kulturella och rentav folkbildande samtal och framför allt intressanta musikaliska jam-sessions.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM