Bättre än så här blir det knappast

NÖJE

En sanslöst spännande omröstning, en suverän tv-sändning och hyfsad musik.

Bättre än så här blir nog knappast schlager-EM.

Är på filmfestivalen i Cannes och såg därför schlager-EM på France 3.

Evenemanget är sannerligen inte alls lika hett här som i Sverige.

Utan de svenska kvällstidningar som anländer till några av La Croisettes tidningskiosker sent varje eftermiddag hade jag varit så gott som nollställd inför gårdagens final.

I franska tidningar har jag inte sett mer än några kortfattade notiser om den franska sångerskan och om Tatu.

Frågade också några kollegor vad de kände inför schlager-EM. Norrmännen valde lyxmiddag i stället och hälsade att Per Bjurman gott kunde fortsätta kalla den norske deltagaren för "en ostämd cykelpump".

Engelsmannen såg helt frågande ut.

- Det går i någon rysk delstat, va"? Jag tror inte vi bevakar det.

Lettisk tv bjöd, med hjälp av ett antal svenska nyckelpersoner, bland annat producenten Marius Bratten, på en av alla tiders bästa sändningar från en schlager-EM-final.

Hyfsat högt tempo, trots hela 26 låtar och över tre timmar.

Ett fantastiskt snyggt scenbygge. Som en korsning av Los Angeles flygplats och något ur en rymdfilm av Steven Spielberg. Genom enormt fräck ljussättning kunde man sedan enkelt helt byta stil och känsla för varje artist.

Både artistpresentationerna - som blixtsnabbspolade stillbilder - och grafiken var väldigt läcker.

Inte minst var resultattavlan både snygg och ovanligt tydlig.

När man väl kommit över att manliga programledaren Renars Kaupers såg ut som en dansbandsversion av Fredrik Ljungberg så skötte sig han och Marie N. helt OK.

Tror jag, åtminstone.

För i fransk tv pratade Laurent Ruquier och Isabelle Mergault oavbrutet.

Min skolfranska förslår inte så långt, men de lät mer entusiastiska, roliga och ibland rätt elaka, än vad jag kan tänka mig att Pekka Heino gjorde i svensk tv.

Kattis Ahlström såg präktig ut. Annars hade flera av dem som lämnade telefonrösterna tydligen bestämt sig för att utmana Greklands sångerska om mest porriga utseende. Maltas Magica de Hex-kopia vann.

Mina favoriter: Tyskland, Turkiet, Estland, Sverige, Norge, Grekland, Spanien, Irland.

Fast egentligen var förstås Österrike bäst. Åtminstone roligast. En sådan galen Melodifestival für alle-låt skulle aldrig Peter Wahlbeck kunna hitta på.

Och så knäppt som alla röster föll i går kan väl inte ens de feltippande experterna eller Bert Karlsson hävda att det finns någon konspiration bland befolkningen i de gamla öststaterna"

Jan-Olov Andersson