Bäst film, argast och bakfullast skådis...

NÖJE

CANNES

Rätt film vann.

Men skruvade sydkoreanska hämnddramat "Old Boy" var en väldigt stark utmanare till Michael Moores "Fahrenheit 9/11", berättade juryns ordförande Quentin Tarantino i går.

Det var första gången någonsin som juryn mötte pressen för att diskutera sina val. Tarantino erkände att detta varit två av de bästa veckorna i hans liv.

- Jag älskar att se och prata om film. I timmar. Och det har vi gjort. Det har varit så kul att vi borde åka på turné och vara jury på all världens filmfestivaler.

Här är mina bästa och sämsta under årets festival:

Bästa filmer:

1: "Fahrenheit 9/11". Michael Moore i elak högform.

2: "Old Boy". Starkt sydkoreanskt hämnddrama.

3: "Livet är ett mirakel". Några tyckte att det "bara" var ännu en Kusturica-film med hysteriska människor och kacklande gäss. För mig räcker det.

4: "Dagbok från en motorcykel". Road movie om en resa som gjorde Che Guevara till revolutionär.

5: "Dålig uppfostran". En allt formsäkrare Pedro Almodóvar gräver i sin barndom.

Sämsta filmen: "De-Lovely". Stentrist biografi om kompositören Cole Porter. Men deras party var häftigt, med en konsert med Sheryl Crow och Alanis Morissette.

Trevligaste stjärnan: Gael Garcia Bernal. Lika charmig, rolig och frispråkig som kvinnliga kollegan Salma Hayek. Mexiko regerar!

Argaste stjärnan: Billy Bob Thornton, som hånade journalister som inte gillade hans film.

Mest ambitiösa stjärnan: Kevin Bacon, som slet hårt för att göra pr för sitt livs roll i dramat "The Woodsman", om en pedofil. Kommer på Stockholms filmfestival i höst.

Bakfullaste stjärnan: Sean Penn. Såg omväxlande ut att vilja spy eller att somna på presskonferensen.

Knäppaste stjärnan: Jim Caviezel. Jesus i Mel Gibson-filmen visade sig vara besatt av Agnetha Fältskog på ett kanske inte helt friskt sätt"

Försvunna stjärnan: Beatrice Dalle. Dök aldrig upp på sina intervjuer. Har nu förgäves försökt få träffa "Betty Blue" i femton år.

Jan-Olov Andersson