SVT har kastat ut alla gubbarna

NÖJE

Annonsörerna skriker ju efter lammkött vars köpvanor ännu inte har cementerats.

Så TV 4 valde att profilera sig med sexdokusåpan ”Paradise hotel”. Att starta ungdomskanalen TV 400. Och att häromdagen sparka de tv-hallåor som inte ser ut som fotomodeller.

SVT har hakat på. Ut med populäre ”Bosse bildoktorn” efter bara några säsonger. Ut med så många gubbar och kärringar som över huvud taget är möjligt.

– Nä, det är ingen åldersfascism, det handlar bara om ett ”uppehåll” för att det är så mycket dyra sportsändningar 2006, var SVT-chefernas vanligaste kommentar kring tv-profilernas framtid.

Tveksamt om

ens Stina Lundberg Dabrowski var påtänkt för fler uppdrag. Fast där körde det nog ihop sig i SVT-chefernas huvuden när tv-tittarna envisades med att rösta fram henne till alla tiders bästa programledare.

”Paradise hotel” skapade två mediakändisar men allt färre tittare. Ungdomarna Carin Mannheimer, Ingvar Oldsberg, Peter Harryson, Anders Lundin, Martin Timell och Lasse Kronér gjorde årets succéprogram. Lasse Bengtsson och ”Go’kvälls” hippa programledare gjorde de djuplodande intervjuerna.

Det ska fan vara tv-chef när tittarna vägrar bete sig eller åldras som Marknaden har bestämt.

Jan-Olov Andersson