Nyårslöftena rena floskler

Foto: Illustration: PAUL WALLANDER
Lovar mycket SVT:s vd Christina Jutterström och programchefen Leif Jakobsson smällde i går i väg nyårslöften som är självklarare än någonsin.
NÖJE

Mer floskler och självklarheter än någonsin.

Årets nyårslöften från SVT:s två högsta chefer bjöd varken på några stora utmaningar eller direkta överraskningar.

Jo, kanske en, då, att summeringen av året som gått, där man berättade hur skickligt SVT hade uppfyllt fjolårets löften (det blev nästan lite som parodin på stats-tv i "Faktum"") presenterades av två tv-profiler som fått sina program nedlagda. Onödigt okänsligt. Eller också har Josefine Sundström och Jonna Ulin nya, okända, SVT-projekt på gång.

Annars handlade det mest om att lova saker som mer eller mindre redan existerar.

1. SVT är redan bra på att vara tillgängliga, med många repriser och möjlighet att se program på nätet. När vd:n Christina Jutterström skryter med att hon ser Rapport i sin tjänstemobil, blir det mest ett bevis för hur långt från vanliga svenska tv-tittares liv hon befinner sig.

2. Jo, vi vet att det är val. Och att SVT har en dokusåpa kring det som heter "Toppkandidaterna" och som ingen riktigt har förstått vad den går ut på.

3. Jo, vi vet att det blir mycket sport. Och kanske sådant som curling i SVT 24. Men vem, om någon, ska visa fotbollslandskamper och allsvenskan?

4. Ett nytt barnprogram för 7-11-åringar, säkert med Jonas Leksell som programledare.

5. Minnesglimtar kan bli roligt, SVT har massor av pärlor i arkivet. Men sprakande tv-fest " annars har det ju hetat att de flesta nöjessatsningar ligger på is, då sportsändningarna slukar alla pengar. Men det räcker kanske till en final av "Folktoppen" där svenska folket får rösta fram vilka artister de helst vill se i en stor nöjesgala.

Här är nyårslöftena inför år 2006:

Jan-Olov Andersson