Klar seger för SVT i tv-kriget

NÖJE

Plötsligt är det som slutspel i tv-underhållning, varje helg, hela våren.

Tror att SVT vinner med 2-0 både kvalitativt och tittarmässigt, men Martin Timell kan skrälla.

På fredagskvällarna handlar det om musik. Kändisar som kan sjunga i "Så ska det låta" och kändisar som inte kan sjunga i "Rampfeber". Klar SVT-seger, då "Rampfeber" är en klar besvikelse.

Ända sedan "Bingolotto" flyttades till söndagskvällarna, har TV 4 gjort det enkelt för sig genom att bara visa långfilmer på lördagskvällarna.

Nu tävlar båda kanalerna på mer lika villkor igen om tittarnas gunst, med nya påkostade underhållningsprogram som sänds samtidigt, 20.00.

Fyndigt upplagda kändisporträtt i SVT, mot ett slags frågelek och strategispel, där deltagarna kan vinna massor av pengar.

"Högsta domstolen" är ett eget svenskt koncept. En väldigt smart variant av "Här är ditt liv" där kändisar "åtalas" på ett både klurigt och precis lagom elakt sätt. Det är gjort med gott humör, har många roliga moment och väldigt lyckat val av programledare (Hans Rosenfeldt), "åklagare" (Annika Lantz, Henrik Hjelt) och gäster i de två första program jag har sett.

TV 4:s "Deal or no deal" är svårbedömt i förväg. Låter lite krångligt när man läser om det, men är antagligen klockrent då det ju redan har producerats i 45 länder.

Tror på SVT-seger, men folkkäre Martin Timell är säkert rätt man för sådan här lättsam underhållning.

Och man ska inte underskatta folkets kärlek för frågelekar.

"Postkodmiljonären" lockar faktiskt cirka 1,3 miljoner varje fredags- och lördagskväll.

Jan-Olov Andersson