Äntligen fick "På spåret" sin belöning

NÖJE

Äntligen, som Gert Fylking brukar säga.

Äntligen utsåg Aftonbladets läsare "På spåret" till bästa program.

Då och då dömer (oftast) yngre och lite ängsligare kreddpajaser ut Ingvar Oldsbergs högklassiga underhållningsprogram som gammalmodig pensionärs-tv.

Men det känns verkligen som om nya generationer i allt högre grad ger det en chans-och sedan fastnar för denna roliga och lite spännande frågelek. Utan ett ständigt tillskott av nya tittare, skulle det knappast behålla sina enormt höga siffror, på över två miljoner tittare.

Fast i klassen manlig tv-personlighet, där har kronprinsen Peter Jihde tagit över, han var den enda som knallade hem med två pris från Café Opera.

Här finns det också folk, särskilt efter OS, som tycker att framgången har stigit Jihde åt huvudet. Som kallar honom Ego Boy. Som hakar upp sig på hans fjuniga försök till skäggkonstverk på hakan.

Och visst, det ser kanske ut att gå lite för lätt för Jihde. Den lite knöliga situation som under långa direktsändningar ofta uppstår, tycks inte finnas som han inte kan ta sig ur med äran i behåll, bara genom en kvick replik eller ett charmigt leende. Det är också en talang få behärskar.

Skulle inte bli ett dugg förvånad om Jihde får en egen pratshow, blir SVT:s julvärd eller leder Melodifestivalen nästa vår. Eller alltihop.

Lika välförtjänt vinnare i kvinnliga klassen var förstås Kattis Ahlström. Nu saknad av många tittare. Jag tror att hon är tillbaka i rutan om högst två år.

Vinsterna för "Roomservice" och "CSI" är ett bevis för att Kanal 5:s mycket målmedvetna lansering av olika program fungerar.

Kass på fotboll, men tv-årets mest älskvärda profiler. FC Z tillhörde kvällens populäraste vinnare.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM