’Förkväll’ kan bli en höstkalkon

NÖJE

Pensionärs-tv i SVT mot glamourbrudar i TV 4.

Förkvällarna blir höstens knäppaste kamp om tittarna.

Som de ska ha suttit och funderat där i sina tänkarmössor, Jan Scherman & Co.

De vet att de flesta tittarna vid den tidpunkten är sådana där snart blivande pensionärer som annonsörerna helst inte vill ens ska existera. De vars köpvanor inte går att ändra på.

Men varje kväll sitter de där ändå, uppåt en miljon personer, många av dem kvinnor, med kaffekoppen på tv-bordet, och ser Ragnar Dahlberg & Co intervjua kändisar och ge tips om allt möjligt här i livet.

TV 4:s ”Förkväll” ska bli något liknande –fast för yngre och hippare kvinnor.

Åtskilliga av kanalens egna profiler, som är som skräddarsydda för uppdraget, tycks ha tackat nej till att vara med. Så den kvartett – Carina Berg, Kayo, Carolina Gynning och deckarförfattaren Marie Jungstedt – man till sist har skrapat ihop för detta direktsända program i rörig miljö (Centralen i Stockholm), saknar helt rutin i sammanhanget.

Tror på cirka 15 procents chans för att ”Förkväll” är ett genialt grepp att hitta en ny målgrupp. 85 procents för att det kan bli höstens tv-kalkon.

Höstens oväntade tv-kändis: Alla småbarnsföräldrar kommer att följa när Ann Söderlund föder barn i SVT.

Höstens vinna-och/eller-försvinna: Trots nyheter och en tappert kämpande Rickard Olsson blir det knappast något lyft för ”Bingolotto”. Tvivlar också på SVT:s lågbudgetvariant ”Bingo Royale”.

Höstens genombrott: ”Kvarteret Skatan”, som nu blir bred lördagsunderhållning.

Höstens feltid: ”Hombres” borde visas på söndagskvällar, klassisk långfilmstid.

Höstens Grabben-i-graven-bredvid-effekt: Svenska folkets längtan efter naturen och förmågan att identifiera sig med ensamma människor gör ”Bonde söker fru” till tittarsuccé.

Höstens kultserie: ”Entourage”, om Hollywood-kändisar, når en ny bred nivå när SVT visar de avsnitt som redan gått i Canal+.

Och trots alla nysatsningar, så blir höstens mest sedda program reprisen på ”Skärgårdsdoktorn”.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM