Transportsträckorna sänker nya tv-dramat

Men Kjell Bergqvist i "Mäklarna” är hetast i tv-rutan just nu

NÖJE

Kul att Kanal 5 åter satsar på tv-drama.

Synd att ”Hombres” känns som något man både kan ha och mista.

Efter dunderfiaskot med ”Hotel Seger” strax efter millennieskiftet har kanalen undvikit dramaproduktioner. Nu är det dags igen. I en inträngande artikel i tidningen Resumé skildrades nyligen tillkomsten av ”Hombres”.

Hur Oscars-belönade filmen ”Traffic” var en tydlig referens för hur thrillerserien skulle se ut och hur TV?4:s ”Medicinmannen” var ett skräckexempel på hur det inte fick bli. Hur man letade skådespelare, gärna sådana som den kvinnliga publiken går igång på. Hur amerikaner som jobbat med tv-serien ”Alias” kopplades in som konsulter. Och hur närmast besatt Kanal 5-chefen Johan Westman var av att det temamässigt skulle bli ”Tusenbröder”-möter-Trustorhärvan.

Det finns visst fog för liknelsen. För det handlar om några unga män som lite av en slump får chansen att lura till sig hundratals miljoner kronor från en av landets mest respekterade fondkommissioner. Sedan drar de till Mallorca och hamnar i en ond cirkel av upptrappad kriminalitet.

Har sett två avsnitt. Serien ser häftig ut, där påminner den faktiskt lite om ”Traffic”. Emil Forselius, med sin intensiva blick, blir säkert kvinnornas favorit. Intrigen är hyfsat engagerande.

Men här finns uppenbara svagheter. Långfilmslånga (med reklam) avsnitt leder till för många händelselösa transportsträckor. Främsta problemet är ändå att det är svårt att identifiera sig med och känna något för huvudpersonerna. Där ”Tusenbröder” skildrade vanliga familjefäder som gick för långt, handlar det här om snobbiga finansvalpar och ”stekare”. Skådisarna kämpar stundtals förgäves mot hopplöst endimensionella rollfigurer.

”Hombres” känns OK, varken mer eller mindre. Tror dock att lördagskvällar är fel sändningstid. Särskilt när TV?4 konkurrerar med helt suveräna ”Mord i sinnet”.

Nästa vecka missar jag inte ”Poliser”, i SVT, tisdag.

Hetast i rutan

De får mig att byta kanal

Jan-Olov Andersson