Alla vinner på utbytet

Aftonbladets tv-krönikör jan-Olov Andersson om supervärvningen

NÖJE

Det är inte lätt att bli klok på Ingvar Oldsberg. Genial som programledare, inte alls lika framgångsrik med sina projekt utanför SVT-huset. Och sina förhandlingar om kommande projekt inom SVT driver han offentligt, med ett ständigt underförstått hot om att TV 4 minsann gärna får köpa över honom, och så säger alltid någon hyfsat hög TV 4-tjomme att ”visst, visst, Oldsberg är alltid intressant”.

Jag tror inte att Oldsberg har den minsta lust att gå över till TV 4. Han gjorde det för några år sedan och det blev dunderfiasko med ett program som knappt en människa minns i dag.

Oldsberg, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är två generationers programledare som har funnit varandra i någon slags inbördes beundran. Ett tokroligt lekprogram med dem –  som han gästat i ”Ett herrans liv” och som han haft som deltagare i ”På spåret” – kan bli ett lyft för alla inblandade.

Ingvar Oldsberg får ha lite kul, en ung publik och chansen att lyfta kommersiell tv:s gage.

Kanal 5 kan locka en äldre tittarskara som annars aldrig haft en tanke att se något i den kanalen.

Och när Oldsberg sedan kör igång en ny vända av ”På spåret”, kanske en del av Kanal 5:s yngre tittare följer med till SVT, som därför gärna lånar ut sin profil.

Alla blir vinnare. Antagligen även vi tv-tittare.