Ett utmärkt val – med stark tv-utstrålning

NÖJE

Linda Isacsson blir säkert en utmärkt programledare för ”Robinson 2009”.

Fast viktigast är fortfarande deltagarna. Och så återstår frågan hur TV 4 i dessa skvallertider ska kunna hemlighålla vad som händer i Palawans skärgård innan det sänds i tv.

Till att börja med är det förstås smart av TV 4 att åter blåsa liv i Robinson-konceptet. Kombinationen av den exotiska miljön, deltagarnas utsatthet och det infernaliska upplägget med tävlingar och öråd, gör det till en slags dokusåpornas dokusåpa.

Bland de TV 4-profiler som har nämnts i förhandsspekulationerna om programledarvalet var Ernst Kirchsteiger den mest spännande.

Han hade kunnat lufsa runt barfota, känt in deltagarnas sovplatser och vi tv-tittare hade fått frossa i klassiska Ernst-citat. Fast då hade fokus i programmet hamnat fel.

Harald Treutiger och Anders Lundin var utmärkta programledare och Robert Aschberg var betydligt bättre än programmet i sig när det kördes i botten av TV 3.

Men det är deltagarna som gör programmet.

Den stora utmaningen för TV 4 blir att verkligen våga ha så djärv blandning som SVT alltid fick till, ur alla samhällsklasser och åldersgrupper.

Att våga ha med en och annan tråkmåns. Carolina Gynning- och Linda Rosing-typer, som kan dominera i sunkigare program som ”Big brother”, hade inte blivit långvariga på ön någon av säsongerna.

Linda Isacsson är ett utmärkt programledarval. Stark tv-utstrålning, utan behov av att framhäva sig själv. Hennes goda humör kanske också kan smitta av sig på deltagarna när svältdieten, tristessen och bristen på bekvämligheter efter ett tag börjar ta ut sin rätt.

Återstår sedan att se hur TV 4 ska hemlighålla det som händer innan det visas. Numera finns så många skvallersajter på nätet att jag inte blir förvånad om TV 4 snabbredigerar och sänder avsnitten strax efter inspelning varje fredagskväll i vinter.

För utmana Melodifestivalen på lördagskvällarna, det vågar de inte!