Jag vill se Roberts göra som Rourke

Läs Jan-Olov Anderssons filmkrönika

NÖJE

Det härjade ansiktet, vetskapen om hans egen destruktiva livsstil och fantastiskt skådespeleri, gör Mickey Rourkes insats i ”The Wrestler” oförglömlig.

Och jag kan inte låta bli att tänka på en annan Hollywood-skådis som förtjänar en storstilad comeback: Eric Roberts.

Dags för Stockholm Film Festival igen. 19:e upplagan drar igång på torsdag nästa vecka. Tio dagar när livspusslet med hustru, två barn och normala arbetsuppgifter ska jämkas samman med 175 filmvisningar.

Öppningsfilmen har jag redan sett. Vinnaren av Guldlejonet i Venedig är precis så omtumlande som man hade hoppats på. Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan Mickey Rourkes eget liv, som inte precis varit en dans på rosor, och hans rollfigur, en wrestlingstjärna på dekis.

Rourke blir säkert Oscarsnominerad, men vinner inte; han har pissat för mycket på Hollywood för det.

Det är tveksamt vad framgången med ”The Wrestler” betyder för Rourke. Ibland verkar han vara bortom räddning. Tycks bara bry sig om sina små chihuahuahundar. Men har man kommit nära honom, är han en person som är omöjlig att inte tycka om. Av många helkvällar på Café Opera under 1980-talet var den med honom i sällskap en av de allra roligaste. Snacka om att få hänga med en som verkligen var kung i baren. Rourke höll glatt med när vi träffades i Cannes häromåret.

Men jag kan inte få Eric Roberts ur skallen. Julia Roberts storebror är jämngammal med Rourke. Hade också sin storhetstid på 1980-talet. Båda två gjorde faktiskt en stark film ihop, de spelade smågangsters i New York i ”Den stora stöten” (1984). Men sedan har det mest blivit B-filmer och småroller i storfilmer, som senaste Batman-rullen, för Roberts.

Även honom har har jag mött i Cannes, när ”Runaway train” tävlade 1986. Han började oväntat storböla när han pratade om numera avlidne filmfotografen Sven Nykvist. Det kom från hjärtat när han berättade hur Nykvist hade stöttat Roberts så mycket i hans debutfilm och han plåtade också Roberts i sin allra bästa roll, som Paul Snider, psykopaten som mördade sin flickvän, Playboy-bruden Dorothy Stratten.

Just den filmen, ”Star 80”, visas faktiskt i SVT i kväll. En roll som Eric Roberts skandalöst nog inte ens var Oscars-nominerad för!

ARTIKELN HANDLAR OM