Johan Rencks film berör i efterhand

NÖJE

Två av flera svenska debutregissörer på Stockholms filmfestival:

Den ena har gjort en nattsvart film. Den andra en som lockar till skratt mest hela tiden. Och jag kan varken få Johan Rencks ”Downloading Nancy” eller Daniel Conchas ”Mañana” ur skallen.

19:e upplagan av festivalen närmar sig slutskedet. Har nog sett för få av tävlingsfilmerna för att ha en vettig åsikt om vem som ska vinna Bronshästen. Tyckte mycket om fransk-svenska ”Les grandes personnes – De vuxna” redan i Cannes, men tror det för mycket är en charmig bagatell för att ha en vinstchans. Ruben Östlunds film halvsågar jag här intill. Hypade dokumentären ”H:R Landshövding” var mest seg.

Johan Rencks USA-debut ”Downloading Nancy” lämnar mig dock ingen ro. Blev sågad av branschtidningarna vid Sundance-festivalen. Och det är ingen lättsmält film, direkt. Medvetet gjord i väldigt kyliga toner. Maria Bello (fantastisk!), Jason Patric och Rufus Sewell ser bleka och tärda ut, i en nattsvart historia om folk som verkligen mår kass. Men ju mer jag tänker på den, ju mer berörd blir jag, liksom i efterhand. Svensk premiär i vår.

Daniel Conchas ”Mañana” (utom tävlan) är raka motsatsen. Svensk lågbudet- och independentfilm. Utspelas i Malmö. Mycket kärlek, en svensk och en chilensk familj på kollisionskurs. Francisco Sobrado och Helena af Sandeberg, som strulat i TV 4-serien ”Oskyldigt dömd”, får ihop det här också. ”Fucking Åmål”-stjärnan Alexandra Dahlström glänser i en annan roll. Regissören leker effektivt med den romantiska komedins klichéer. Man fnissar och skrattar mest hela tiden. Mycket lovande debut, svensk premiär nästa år.

Guldpalmen till ”Mellan väggarna” i Cannes var väl ändå att ta i. Tv- serien ”Klass 9A” är bättre!

Gud, vad charmig Charlotte Rampling var när hon tog emot sin Lifetime achievement award inför visningen av ”The Duchess” (mycket bra film, fast hon har bara minimal biroll). På en Face2Face svarade hon medgörligt på de flesta av Nils-Petter Sundgrens oväntat närgångna frågor. Han sa gång på gång att det var 28 år sedan de träffades senast. Och att han hoppades det blir mindre än 26 (!) år till nästa gång. Hennes min inför att kanske få träffa en 105-årig Nils-Petter var obetalbar ...