Ett bottennapp – där alla skämtar likadant

NÖJE

Grillat eller roastat?

Snarare vidbränt.

Efter bara två avsnitt av SVT:s ”Grillad” känns hela tv-konceptet med komiker som häcklar varandra kört i botten.

Sanna Bråding-”grillningen” i morgon handlar bara om knark och fängelsedomen, skriver Jan-Olov Andersson.

Stå upp-komik i tv är, egentligen, ytterst sällan i närheten av hur bra det kan vara på riktigt. Publikkontakten, spontaniteten, känslan av att allt-kan-hända ... mycket försvinner längs vägen. Ändå har program som ”Släng dig i brunnen” och ”Stockholm live” tveklöst bidragit till genrens popularitet. Sådan är tv:s genomslagskraft.

Var själv rätt skeptisk till det här med att ”roasta” folk. Det är en urgammal amerikansk tradition. Men när den inte särskilt stora skaran av svenska komiker som ständigt turnerar ihop ska häckla varandra – och sedan fortsätta turnera ihop ... då känns det som att det är något lurt med det. Det känns liksom inte på riktigt.

Kanal 5 högg först när Henrik Schyffert föreslog ”Roast”. Han fick med sig ett antal av de vassaste komikerna och de som har varit på inspelningarna pratar om det som både grymt roligt och elakt. Men Kanal 5 har till komikernas irritation skjutit upp tv-serien till hösten. Det har något med bokföring att göra.

Så SVT blev först.

Premiäravsnittet av ”Grillad” lämnade mig mest likgiltig. Förutsägbara skämt och allt kändes stelt och manusbundet. Per Morberg såg rätt obekväm ut, men ändå lite nöjd, alla skämtade ju om honom som sexbomb.

Både folk som häcklar och de som ska bli häcklade har sedan hoppat av.

Det kan bli fler avhopp.

Morgondagens andra avsnitt är ett riktigt bottennapp när det gäller humor i tv.

Det är väl en sak att en amatör som vill vara komiker, Alex Schulman, står och läser innantill. En bättre producent hade beordrat bildval så att han inte hade sett ut som en föredragshållare.

Men även rutinerade komiker stirrar i manus. Och alla skämtar likadant. Om Mårten Anderssons kåthet. Schulmans utseende. Sanna Bråding-”grillningen” handlar bara om knark och fängelsedomen. Och att tygla Peter Wahlbeck i detta koncept ... då blir han meningslös.

När/om Kanal 5 drar igång ”Roast”, har SVT redan fått tv-tittarna att spy på konceptet.

ARTIKELN HANDLAR OM