Stor humor när Dorsin gästade ”Parlamentet”

Läs Jan-Olov Anderssons krönika om tv

Foto: Foto: TV 4
Henrik Dorsin och Per Andersson i ”Parlamentet”.
NÖJE

Tio års slit har gett resultat.

Först det sanslösa Tingeling-genombrottet i Melodifestivalen.

I går spetsades TV 4:s ”Parlamentet” med en dos egensinnig Henrik Dorsin-humor.

Björn Gustafsson i fjol, Henrik Dorsin och Grotesco-kollektivet i år.

Pausakterna har faktiskt blivit Melodifestivalens stora vinnare de två senaste åren.

Medan Charlotte Perrelli i fjol (förgäves, skulle det visa sig) flängde Europa runt för att försöka bygga en karriär runt en låt, växte Björn Gustafssons stå upp-karriär på hemmaplan med sådan raketfart att han till sist gick in i väggen. Eller något sådant.

Malena Ernman behöver inte likt Perrelli stressa runt, då hon tycks ha en något mer avslappnad inställning till finalen i Moskva. Hon har ju redan en framgångsrik internationell karriär som operasångerska.

Henrik Dorsins varumärke som en lite udda komiker har han långsamt men skickligt byggt upp via shower och tv-program. När nu alla vill åt honom, har han betydligt mer rutin än Gustafsson hade.

När Dorsin i går var gästande komiker i ”Parlamentet” hakade man förstås piggt på de upprörda känslor hans ”Tingeling”-låt (parodi på öststatsdisco, om nu någon har missat det) har vållat i vissa ryska kretsar.

Dorsin fick visa prov på både fysisk och verbal humor. Lite av hans styrka är att han ibland säger väldigt roliga saker på ett lågmält sätt. Eller spelar över när han säger trams.

Man kan med jämna mellanrum reta sig på att ”Parlamentet” tycks ha passerat sitt bäst före-datum, att konceptet aldrig förnyas, att de ”spontana” skämten säkert är noga uttänkta.

Men så kommer ett så där riktigt kul avsnitt, som i går. Dorsin, Per Andersson, Robert Gustafsson och Annika Andersson (ett otroligt samspelt par!) sporrade liksom varandra.

Och manusbundet eller ej, skådisarna och komikerna framför replikerna som om de är spontana. Till skillnad från föredragshållarna i SVT:s ”Grillad” ...

Kändes vemodigt med säsongens sista ”Mia och Klara”. En tröst är att dvd:n släpps nu i dagarna.

I kväll ser jag sista avsnittet av SVT:s dramaserie ”183 dagar”.

FAKTA

Ja!

SVT:s ”Agenda”. Innehållsrikt om hycklande sossar, girighet, USA:s bankkris och ryssar på gatan om ”Tingeling”.

Nej!

TV 4:s ”Kalla fakta”. Innehöll egentligen inget nytt på ettårsdagen av mordet i Arboga, mer än ett närgånget frossande i obehagliga bilder kring tragedin.

ARTIKELN HANDLAR OM