Oscarsvalet – en missad superchans

Episodfilmen ”De ofrivilliga” blir Sveriges bidrag till galan

NÖJE

Sveriges Oscarsbidrag heter ”De ofrivilliga”.

Ett fisförnämt val som är chanslöst i Hollywood.

Med ”Män som hatar kvinnor” hade svensk film fått uppmärksamhet redan under nomineringsproceduren.

Det kan ju tyckas självklart att just jag, en av få svenska filmkritiker som inte höjde Ruben Östlunds film till skyarna, ska tycka så.

Men fullt så enkelt är det inte.

Jag unnar absolut Östlund och producent Erik Hemmendorff all framgång. Två genomtrevliga killar som slår sig fram i filmbranschen lite vid sidan av de vanliga vägarna. Strunt samma att inte jag tycker att deras filmer lever upp till de storslagna visionerna, många andra gör ju det.

Drygt 53 000 biobesökare är en bra siffra för en så egensinnig och ”smal” film som ”De ofrivilliga”, som är en episodfilm om människor som hamnar i pinsamma situationer och är rädda för att tappa ansiktet. Enda kända skådisen är Maria Lundqvist, som spelar sig själv.

Filmen har prisbelönats vid flera utländska mindre festivaler.

I går pratade duon glatt om att Oscarsutnämningen ger energi vid jobbet med nya projekt. Att deras franska säljbolag nu drar igång

Oscarslanseringen. Att de hela tiden mer sett sig jobba i en europeisk än amerikansk filmtradition.

– Cannesfestivalen var vårt mål. Oscarsgalan har inte riktigt känts som vårt spelfält, sa Ruben Östlund.

Så är det nog.

Därför har nomineringsjuryn tänkt fel.

Oscarsgalan är en komplicerad kompromiss av filmkonst, kommers och glamour. Varje land kan fritt utse vilken film som helst, bara de inte pratar engelska (där rök Lukas Moodyssons ”Mammut”). Den film man tycker är bäst, har störst vinstchans eller är mest representativ.

Stieg Larssons böcker är en världssuccé. Första filmen också, med sex miljoner besökare i Europa. Sådan framgång redan i förväg hade inneburit stor uppmärksamhet för svensk film inför Oscarsracet. Som i sin tur hade kunnat innebära snudd på fribiljett till åtminstone en nominering.

Nu avstår Sverige frivilligt från några tänkbara minuter i Hollywoods rampljus.

FAKTA

Oscarsjuryn avslöjar nomineringarna i alla kategorier, inklusive bästa icke engelskspråkiga film, den 2 februari nästa år. Själva galan äger rum den 7 mars.

Fyra svenska filmer har vunnit i kategorin: ”Jungfrukällan” (1960), ”Såsom i en spegel” (1961), ”Fanny och Alexander” (1983), ”Pelle erövraren” (1988).

De tre senaste som har nominerats är ”Under solen” (1999), ”Ondskan” (2003) och ”Så som i himmelen” (2004).