Missar du storfilmen står dig dessa 10 åter

NÖJE

Ingen vågad gissning att det blir publikrusning till ”Flickan som lekte med elden” i helgen. Och så står folk där, villrådiga, när biljetterna tagit slut.

Här är tio andra skäl att gå på bio just nu.

Andra delen i Stieg Larsson-trilogin har högre tempo och mer action, när historien nu svänger mot att i första hand berätta historien om Lisbeth Salander ( Noomi Rapace). Det kan nog bli slutsålt på en och annan salong. Här är annat som är sevärt på bio:

Evan Rachel Wood i ”Whatever works”. Upptäck hennes komiska genialitet som korkad blondin. Om hon nu är ihop med Alexander Skarsgård, ska hon fan i mig inte behöva leva med benämningen ”Marilyn Mansons ex”.

Ashton Kutcher i ”L.A. gigolo”. Skapar skickligt medkänsla för sin cyniske gigolo. Han ska fan i mig inte behöva leva med benämningen ” Demi Moores toy boy”.

E ric Cantona i ”Looking for Eric”. Sådan stjärnstatus, har Zlatan Ibrahimovic fortfarande en bit kvar till ...

Steve Evets. Lysande som brevbäraren med bekymmer i samma film. Kultfakta: Har tidigare spelat bas i punkbandet The Fall under ett par år.

”Ponyo på klippan vid havet”. Mästerligt animerad saga för alla åldrar.

Blanca Engström. 11-åringen bär den gripande ”Flickan” på sina späda axlar. Barnskådespeleri blir inte mycket bättre än så.

Zandra Andersson i ”Prinsessa”. Enormt uttrycksfull i rollen som den överviktiga tjejen med skådespelardrömmar i Teresa Fabiks ”Prinsessa”.

Mirja Turestedt i ”Sommaren med Göran”. Här föds en ny komisk stjärna.

”Inglourious basterds”. Det grymt underhållande svaret på frågan: Vad blir resultatet om en sann filmnörd får sådär en halv miljard kronor att leka krigsfilm för?

Folkets Bio drar igång säsongens satsning på gratis kortfilmer. Först ut är Johannes Nyholms Cannes-bidrag ”Drömmar från skogen”. En originell blandning av animerat, dock- och skuggteater, som inte liknar något annat ni sett.