Geniala Frode tände ”Roast”

Jan-Olov Andersson om två rejäla tv-bråk

1 av 2
NÖJE

Två rejäla tv-bråk:

När deltagarna i ”Grannfejden” drabbade samman var det både tragikomiskt och obehagligt. När Cecilia Frode sågade stå upp-komiker i ”Roast”, blev det väldigt spänd stämning. Men Petra Medes ursinne, gjorde att programmet åtminstone kändes på riktigt.

Det är lätt att förstå varför TV 3:s ”Grannfejden” blivit tittarsuccé. Upplägget är dramaturgiskt perfekt. Några ”vanliga” människor i någon gudsförgäten avkrok bråkar, inte sällan om struntsaker. Hög igenkänningsfaktor. Jonas Gåde och Robert Aschberg sammanför dem. Gåde medlar, Aschberg mästrar dem. Good cop/bad cop. I bästa fall når man sedan något slags fred mellan grannarna. I ännu bättre fall – rent tv-mässigt, alltså – som i går, i en grannfejd om en skitsak som hade eskalerat till trakasserier, polisanmälningar och mordhot, blev det handgemäng under försoningsmiddagen!

På sitt sätt, grymt underhållande. Om man sedan tänker ett steg till, att tv-tittarnas skratt är på riktiga människors bekostnad, blir det mest obehagligt.

Kanal 5:s ”Roast” är något helt annat. Känns som att stå upp-komikerna gjort upp om på vilken nivå de kan skämta om varandra. Och den är låg. Mycket låg. Två komiker tyckte att Markoolio, kvällens offer, mest liknade en person med Downs syndrom. Ha ha ha, så kul. Magnus Betnér drog så grova sexuella skämt om Petra Mede, att chefredaktör Jan Helin nog hade stoppat dem, om jag hade försökt citera dem här. Petra Mede skrattade bara.

Men så kom Cecilia Frode. ”Alldeles för fin för det här skitprogrammet”, skämtade programledaren Erik Haag.

Och Frode, hon höll en smått genial monolog om stå upp-komiker i allmänhet och, lite vemodigt, om varför Petra Mede måste vara så vulgär hela tiden. Och då skrattade inte Mede. Hon blev ursinnig. Kontrade med kuk, fitta, bajs och ”låt nån ta dig i tvåan” och att hon själv ”ta mig fan är tusen gånger bättre än Frode”.

Snacka om en ”roast” som tog skruv!

I kväll ser jag ”Den stora resan”, i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM