Ynka tre chanser att se August i högform

NÖJE

Hon är ofta full och tar med sig sonen på en utlandsresa som fullständigt spårar ur.

Pernilla August är fullkomligt lysande i ”Miss Kicki”.

En film som kanske inte kommer att visas på bio, annat än på Stockholms filmfestival.

Den 20:e upplagan av festivalen drar igång på onsdag nästa vecka, med smygstart kvällen innan med stor galapremiär för filmen ”Precious” med regissören Lee Daniels på plats.

Både när det gäller invignings- och avslutningsfilm har festivalen prickat in två riktiga höjdarfilmer, som båda nu i USA tippas vara heta kandidater inför nästa års Oscars-gala.

”Precious” är som en hård spark i magen. Oerhört stark och omskakande. ”Up in the air” är en elegant dramakomedi, med George Clooney i sin kanske allra bästa roll hittills.

Över huvud taget ser programmet bra ut. Åtskilliga av de bästa filmerna kommer förstås på bio senare. Rätt många gör det inte och det är så det väl ska vara med festivaler, att de ger oss chansen att se filmer som aldrig annars når våra breddgrader. Åtminstone inte på stor duk, möjligen senare på dvd. Det handlar om allt från sydkoreanska thrillers till egyptisk vardagsrealism.

Svenska ”Miss Kicki” borde inte höra hemma i den kategorin.

Det är en av filmerna i Svenska Filminstitutets, SVT:s och Film i Västs Rookie-projekt, fem svenska långfilmer med en budget kring tio miljoner kronor, gjorda av nya filmskapare.

Håkon Lius debutfilm handlar om en kvinna som åker till Taiwan på semester med sin tonårsson, för att lära känna honom bättre. Baktanken är att träffa en affärsman hon flirtat med på nätet. När alla inblandade möts blir inget riktigt som de tänkt sig ...

Filmen har sina brister. Lite seg inledning, lite lös i konturerna.

Men Pernilla August är fullkomligt lysande i titelrollen, i ett slags kvinnoporträtt man sällan ser på film. Hennes Miss Kicki är totalt ansvarslös, flirtar hejdlöst med hotellportieren, är ständigt aningen för salongsberusad.

Men medan filmen hårdlanseras inför Taiwan-premiären den 4 december, ett par av Pernilla Augusts motspelare är storstjärnor där, har inget filmbolag skandalöst nog köpt distributionsrätten för ”Miss Kicki” i Sverige. Så passa på när filmen visas tre gånger på filmfestivalen.