Lindströms tavlor är illavarslande

NÖJE

Oftast är nya ”På spåret” precis som förr. Med skönt samspel mellan Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Men det finns skavanker vi nog aldrig sett förr:

Frågor som luras och en domare som fuskar med poängen.

Drygt två miljoner tv-tittare bänkar sig i kväll för att se hur svensk tv:s populäraste frågelek ser ut utan Ingvar Oldsberg vid rodret eller Björn Hellberg som domare.

Lite känns det som att Luuk och Lindström haft en liten mental Tony Soprano som suttit på deras axlar och med elak röst väst i deras öron:

– Don’t mess with ”På spåret”, guys!

Har fått se de tre inledande avsnitten och väldigt lite är förändrat.

Vinjetten ser ut och låter till 95 procent som tidigare. Samma tv-studio. Bra val av tävlande par. Exakt samma typ av frågor (kanske aningen svårare). Tre resmål. Årtals- och musikfrågor.

Hur kreddiga musikerna än må vara för att de normalt kompar Håkan Hellström, så låter de som vilket husband som helst. Däremot innebär nog valet av gästartister, sådana med ett väldigt eget uttryck, som Amanda Jenssen eller Magnus Carlson (den riktige, från Weeping Willows!), att man medvetet fjärmar sig lite från den breda ”Doobidoo”-publiken.

Både Kristian Luuk och Fredrik Lindström är tv-proffs. Ser mer

ut- än uppklädda ut i kostym med slips. Men de har ett skönt samspel. Sin vanliga lite torra och lätt ironiska

humor. Levererar många smarta och kul kommentarer. Det är nog mer en

vane- än smaksak innan folk tar dem fullt ut till sina hjärtan.

Men de babblar mycket med de tävlande. Så mycket att de hamnar i tidsnöd och alldeles för sällan hinner eller ids berätta ställningen i tävlingen. Medan Björn Hellberg höll tyst tills Ingvar Oldsberg släppte in honom, vill Lindström ta minst lika mycket plats som Luuk.

Och så finns i de tre första programmen några riktiga tavlor.

En otydlig fråga kring filmmusik som lurar de tävlande och tv-tittarna att tänka i helt fel banor. Vid ett tillfälle svarar domare Lindström åt de tävlande, felaktigt dessutom. Vid ett annat insisterar han på att ge ett lag två gratispoäng – vilket som tur är dock inte spelar någon roll för slutresultatet.

Hela säsongen är redan inspelad. Så dessa tavlor är ju lite illavarslande ...

FAKTA

På spåret

Avsnitt 1-3

2009

Med Luuk och Lindström. Bäst: Det ofta sköna samspelet mellan Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Sämst: Domare Lindströms märkliga och felaktiga agerande vid ett par tillfällen. Fråga: Tycker inte Luuk/Lindström att poängställningen är viktig i en tävling?

Idol eller På spåret, vad ser du i kväll?

ARTIKELN HANDLAR OM