De struntar i att förklara handlingen

Jan-Olov Andersson förstår tittarnas flykt

NÖJE

Inte konstigt att tittarna flyr SVT:s ”Jakten på Julia”.

Sällan har en påkostad lördagsunderhållning hamnat så fel, både i sändningstid och när det gäller att förklara varför man ska engagera sig.

Public service-tv drömde förstås om en egen motsvarighet till ”Idol”, ”Let’s dance”, ”Körslaget” eller, åtminstone, det som programmet mest liknar, TV 3:s ”West End star”.

Ett program som engagerar (helst unga) tv-tittare och får dem att ringa och rösta fram sina favoriter.

Efter tre program har publiken halverats till cirka 350 000.

Det är ungefär vad Helgmålsringningen brukar ha.

Här har två grundläggande fel begåtts:

Fel sändningstid. Dokusåpor där man har en castingprocess, alltså väljer ut deltagare, brukar traditionellt visas på vardagskvällar. TV 4 brukar lägga ut en bombmatta av sådana program när ”Idol” drar igång. Här blev det tre låååååånga timmar på lördagskvällar, när publiken normalt väntar sig betydligt mer glittrande underhållning.

Utebliven information om vad sjutton tjejerna tävlar om.Jo, vi vet att det är en huvudroll mot Måns Zelmerlöw i musikalen ”Romeo & Julia”. Men... den existerar ju inte. Vem skriver musiken? Vem bearbetar Shakespeare-historien?

Hade man bara nämnt i programmet att det blir en uppsättning med moderna och välkända poplåtar, med nya svenska texter, så hade tv-tittarna genast kunnat se musikalen framför sig. En scenföreställning i samma anda som Baz Luhrmanns succéfilmer ”Romeo & Julia” (1996) med Leonardo DiCaprio/Claire Danes och ”Moulin Rouge!” (2001) med Nicole Kidman/Ewan McGregor. Eller som ”De tre musketörerna”, gigantisk succé på Stockholms Stadsteater.

Och hade man bara nämnt att Calle Norlén är inblandad, så hade tittarna genast fattat att det är ett superproffs som försvenskar (och förroligar?) originaltexten. Han gjorde senast succémusikalen ”Producers/Det våras för Hitler”.

Så nog lär det bli en musikal. Och nog kan det bli hyfsad tv-underhållning från och med lördag – för de få tv-tittare som finns kvar...