Nu har Talang tappat all sin trovärdighet

NÖJE

När Bert Karlsson ska lyfta ”Talang 2010” åt TV 4, snarare stjälper än hjälper han kanalen genom att vara för bra på sitt jobb. Och för glappkäftad.

Och vad vill kanalen, egentligen, med programmet?

Hela ”Talang”-konceptet är ju rätt knasigt. Ett slags knäpp-”Idol”, där allt från akrobater och köttbullsätare, tävlar mot trollkarlar och dansare. Och sångare, förstås. I slutändan blir det oftast just en sångare som tar hem spelet, deras framtida karriärmöjligheter är ju aningen större.

Klart som fan att TV 4 allra helst vill sätta avtryck med ”Talang”. Hitta en egen Paul Potts, Susan Boyle eller Lin Yu Chun som Youtubas till en världskarriär.

Känns dock inte riktigt som att det kommer att hända. Hittills är TV 4:s vinnare en buktalerska med en låtsasapa, en tonårstjej som hårdlanserats av sin omgivning och en trollkarl.

Nu har TV 4 bett Bert Karlsson hitta bättre sångartister till programmet.

Att han är bra på att hitta talanger i musikvärlden, det har han visat i åratal.

Fast TV 4 hade knappast bett honom berätta det för media. Men Bert är ingen man sätter munkavle på. Kanalens skamlösa och lite pinsamma mörkningar kring vissa artisters bakgrund har nu avslöjats. Och då ser man som tv-tittare onekligen Bert Karlssons tårar efter Stephen Hansens sång i fredags, på ett annorlunda sätt.

Så pass bra halvetablerade artister tar ju bort all trovärdighet för vad ”Talang 2010” påstås vara.

Om nu ens TV 4 vet vad de vill med programmet.

När Tobbe Blom och Markoolio tog över i fjol blev det ju ett mer renodlat barnprogram.

På gott, tycker jag. Mina (barn (10 och 11 år) gillar programmet för deras sköna programledarstil. För juryns (nästan aldrig hjärtlösa) sågningar. För amatörerna som gör bort sig. Jag håller med barnen. Sedan kan det få dyka upp någon enstaka genuin begåvning. Det räcker så.

Vill man se många halvbra sångare, finns ju redan ”Idol” och Melodifestivalen ...