Hit Girl har sparkat igång moralpaniken

NÖJE

NEW YORK. Hon får Lisbeth Salander att framstå som en mes. Hit Girl, elvaårig hjältinna i succéfilmen ”Kick-Ass”, har vållat ny debatt om våldet i film.

Nästan så man skäms för att man tycker den är så grymt underhållande? …

Våld på film kan vara exploaterande frosseri eller realistiskt avskräckande. Diskussionen om/hur det påverkar (främst den yngre) publiken kommer alltid att finnas.

New York Times chefskritiker A.O. Scott skrev nyligen att han tycker att scenerna med Noomi Rapace och Peter Andersson i ”Män som hatar kvinnor” närmast är pornografiska i sin skildring av våldet.

Men den svenska filmen visas bara på ett fåtal biografer. Det är ”Kick-Ass”, succé i både Sverige och USA, där den visas på över 3?000 biografer, som vållat debatt.

Moraliskt förkastlig, tycker USA:s mest kände filmkritiker Roger Ebert. Andra förfasar sig över våldet, skämt om bögar eller att den så unga Hit Girl svär och skriker könsord, innan hon skjuter, knivar eller sparkar ihjäl alla hon möter i sitt krig med en gangsterkung.

Tycker själv det är lite märkligt att just ”Kick-Ass” blivit måltavla i ämnet. Den är ju så överdrivet overklig, en så uppenbar drift med allt från serietidningsaction till spelet mellan könen som det brukar se ut i amerikanska high school-filmer.

Somliga är också upprörda över att en så ung tjej utför så våldsamma saker framför en filmkamera. Men den 13-åriga skådespelerskan Chloe Grace Moretz avfärdar kritiken med ”det är ju bara på låtsas”. Hon borde veta, med redan ett 30-tal roller bakom sig.

”Kick-Ass” är inte bara fränast på bio just nu, Moretz är en lika cool barnstjärna som någonsin en ung Jodie Foster eller Drew Barrymore.

I höst får vi se henne som vampyren i USA-versionen av ”Låt den rätte komma in”. Och plötsligt är man ju mer nyfiken på den än man trodde man skulle vara?…

FAKTA

Tre favoriter

Stefan Jarl

Se ”Underkastelsen”, hans varningsklocka om kemikalierna i vår kropp.

Red Riding-trilogin

Tre suveräna brittiska deckare. På dvd nu och Canal+ i maj.

Ewan McGregor

Suverän som allt mer rädd journalist i spännande ”The Ghost writer”.

ARTIKELN HANDLAR OM