Årets bästa film är inte ens nominerad

Danny Glover spelar Francis, en av de fyra huvudrollerna i ”För kärleken”.
NÖJE

Pernilla August bör ta med sig en resväska för att få hem alla Guldbaggar i kväll.

Och vore Guldbaggegalan inte också ett tv-program, kunde man gärna ha delat ut ännu fler priser.

När jag intervjuade Colin Nutley i förrgår, angav han som ett av skälen till att han inte brytt sig om att gå på Guldbaggegalan på åratal, att han tycker upplägget är fel. Det är för få filmarbetare som belönas. Där finns så många bakom kulisserna – klippare, scenografer, kostymörer, kompositörer etc – som sliter i åratal i film efter film, men aldrig uppmärksammas i sådana här sammanhang.

Där håller jag med honom.

Två av årets filmer – ”Himlen är oskyldigt blå” och ”Cornelis” – är bra exempel på filmer som lyft mycket tack vare alla dessa lite anonyma filmarbetare som effektivt sett till att återskapa gamla tider.

Tycker själv också att man gärna kunde kosta på sig fem nomineringar i varje kategori.

Då hade i år till exempel filmer som ”För kärleken” och ”Sound of noise” och skådespelare som Samuel Fröler (”Till det som är vackert”), Susanne Thorsson (”Puss”), Reine Brynolfsson (”Änglagård – tredje gången gillt”) och Matias Padin (”Snabba cash”) kanske fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Problemet är att Guldbaggegalan också är en tv-gala, som ska ha rappt tempo, lite sketcher och helst ha folk på scenen som tv-tittarna känner igen. Redan nu snabbspolar man sig förbi vinnarna i de kategorier som anses minst sexiga. Ett svårlöst problem.

Det är inga höga odds på att ”Svinalängorna” blir kvällens stora vinnare.

Men det är en skandal att 2010 års bästa film ”För kärleken” inte fick en enda nominering.

Fjolårets mest oväntade publiksuccé var ”I rymden finns inga känslor”. Gjord med små resurser, men med bultande hjärtan hos de inblandade. Blir väl knappast någon stor vinnare i kväll, men vi håller tummarna inför morgondagen. Den är en av nio återstående filmer i kampen om en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

I morgon eftermiddag avslöjas om den blir en av de fem filmer som får tävla om statyetten.

Mer om Guldbaggen

ARTIKELN HANDLAR OM