Lås in Moodysson med Lynch och släng in Dalle

NÖJE

Varför gör inte Peter Dalle fler filmroller? Hur mår Lukas Moodysson? Går det att få ut David Lynch på banan igen?

Och kan man kombinera allt detta på något sätt ..?

Hade planer på att formulera de stora tankarna kring den svenska filmpolitiken de närmaste åren, men ibland får man inte till det. Eller ... skit samma, kulturminister ”Sidleds-Lena” bryr sig ju ändå inte om film. Så det blir lite spridda tankar från de senaste dagarna.

Peter Dalle. Så fullkomligt genial som burdus playboy i ”Himlen är oskyldigt blå”. Hade makalös komisk tajming på teatern i Kalmar i somras. Glänste i en biroll i fjolårets succé ”Sommaren med Göran”. Annars sorgligt underutnyttjad i svensk film.

Michelle Williams. Glömmer inte den oerhört varma blicken när jag på Venedig-festivalen frågade om hennes känslor för Lukas Moodysson-filmen ”Mammut”.

Hon sa att minnena från inspelningen inte var de bästa av välkända privata skäl; Heath Ledger, pappan till hennes dotter, dog ju av en överdos i New York när hon var i Trollhättan. Sedan tillade hon snabbt att hon gillade filmen och att Lukas var en av de varmaste människor hon hade träffat.

– Hoppas han inte är knäckt av att filmen floppade, sa hon.

David Lynch. En personlig favorit som besökte Stockholm – och bara ville prata transcendental meditation. Har ingen ny film på gång. Vill bara jobba digitalt. Trist, med tanke på hur rätt kass (och framför allt ful) senaste filmen ”Inland Empire” (2006) var. Det är nästan så man börjar ge upp hoppet om honom.

Plötsligt slår det mig hur alltihop borde hänga samman. Lås in Lukas Moodysson i en biograf och tvinga honom att se David Lynchs samlade produktion. Ge honom sedan tjugo miljoner kronor, fri tillgång till Peter Dalle och uppdraget att göra en film i David Lynchs anda. Michelle Williams kan nog göra en cameoroll gratis.

Vem vill inte se den filmen?

ARTIKELN HANDLAR OM