Chans för Sverige – men Oscarn går till – Kanada

Läs Jan-Olov Anderssons krönika

NÖJE

Det finns 64 konkurrenter – men ingen självklar favorit. Så helt chanslös till en Oscars-nominering är nog inte ”I rymden finns inga känslor”.

Mitt vinnartips är Kanada.

Den 83:e Oscars-galan äger inte rum förrän 27 februari, men redan nu pågår arbetet för fullt för att få folk i Oscars-juryn att se filmerna. 25 januari avslöjas vilka fem filmer som är nominerade i varje klass.

Producenten till det svenska bidraget i kampen om bästa icke engelskspråkiga film, Bonnie Skoog Feeney, har fått 200 000 kronor i bidrag av Svenska Filminstitutet. Pengarna går bland annat till en ny 35 mm-kopia för Oscars-akademien och till att anlita pr-folk i Los Angeles, för övrigt samma personer som bidrog till att Kay Pollaks ”Så som i himmelen” nominerades.

Här är några saker som talar för ”I rymden finns inga känslor”:

En klassisk framgångssaga. Några unga filmentusiaster gör en lågbudgetfilm som blir hyllad publiksuccé, med (hittills) en kvarts miljon biobesökare.

Jämfört med fjolårets deprimerande bidrag ”De ofrivilliga” är Andreas Öhmans formsäkra dramakomedi rena lyckopillret.

Efter Stellans femtioelva filmer i Hollywood och Alexanders genombrott i ”True blood” är det ingen nackdel att filmens stjärna Bill heter Skarsgård i efternamn.

Hans rollfigur har Aspergers syndrom. Oscars-juryn har traditionellt älskat udda personligheter som Forrest Gump och Rain man.

Konkurrensen känns ”på papperet” som överkomlig. Danska Susanne Bier och Mexikos Alejandro González Iñárritu är nog två av få regissörer som gubbarna i Hollywood hört talas om. Stora filmländer som Frankrike, Tyskland, Italien och Kina skickar oetablerade namn.

Precis som Kanada. I sidosektionen Venice Days på årets Venedig-festival visades ”Incendies”. Okänd regissör, okända skådespelare – och ett oerhört starkt familjedrama.

Så mitt vinnartips är Kanada. Kom ihåg var ni läste det först ...

ARTIKELN HANDLAR OM