Äntligen en riktig programledare

Jan-Olov Andersson om SVT:s krångel

Foto: Foto: ULF HÖJER
Rickard och Marie – SVT:s nya superduo.
NÖJE

Under några år har SVT krånglat till det för sig med Melodifestivalen.

Nu har man – äntligen – anlitat en riktig programledare igen. Och så ska man väl kunna hitta på något att göra för Marie Serneholt också...

Från allra första början var det främst en tävling för låtskrivare.

Sedan blev det allt viktigare vem som framförde melodierna. Med ABBA:s vinst 1974 fick Eurovision Song Contest sina första superstjärnor. Under 2000-talet har de svenska deltävlingarna utvecklats till ett turnerande gycklarsällskap av artister, tv-folk och journalister som fyller ishockeyhallar runt hela landet på lördagskvällarna. Och producenterna tycks inte längre tro att tv-tittarna bryr sig just om musiken, utan varje program ska fyllas med kändisar, humorinslag, överraskningar, dueller och omröstningar.

Melodifestivalen har sakta men säkert blivit till en programledarröra där musiken hamnat på mellanhand. Inte så konstigt, kanske, att Sverige gjort dunderfiasko i den stora tävlingen de senaste åren?

Värst var 2005 med femtioelva programledare. 2006 fick Lena Philipsson verkligen kämpa med sin rätt skruvade humor innan hon vann över tv-tittarna på sin sida. Kristian Luuk fungerade bra 2007–2008. Han kunde ta ut de komiska svängarna med sin professionalitet som programledare i botten.

Sedan har SVT slagit knut på sig själva. Petra Mede (2009) fick knappt godkänt och trots att hon är komiker, var hon sällan särskilt rolig. Fjolåret hade en orutinerad trio –  Måns Zelmerlöw, Dolph Lundgren och Christine Meltzer – med ett manus från helvetet. De räddades av dramatik och snygga sändningar.

Nu gör man åtminstone 50 procent rätt.

Har själv visserligen under flera år föreslagit Robin Paulsson som programledare, men han kanske räknas som för fräck i dessa sammanhang.

Rickard Olsson är ett utmärkt alternativ. Superproffsig programledare, med betydligt vassare tunga än han visar i ”Vem vet mest”.

50 procent röra återstår dock. Förstår inte riktigt vad en halvkänd sångerska behövs för som sidekick. Hittar de inte på något åt henne, kan hon ju alltid slussas över till den musiktävling som ska klämmas in i programtiden också ...

FAKTA

Kristian Luuk (2007-2008)

Är i grund och botten en proffsig programledare. Utifrån tog han ut de komiska svängarna, ibland lite självupptaget, men oftast på ett lyckat sätt. Och så var ju Björn Gustafsson sidekick.

Måns Zelmerlöw, Dolph Lundgren & Christine Meltzer (2010)

Sångaren Måns var proffsigast. Men komikern Christine hade på tok för yviga gester. Dolph glänste i ett nummer och var sedan mest ... frånvarande. Och den/de som hade skrivit manus, borde stängas ute från SVT på livstid.

ARTIKELN HANDLAR OM