Filmfestivalen ger fina tillfällen för den smarte

Läs Jan-Olov Anderssons krönika

NÖJE

Sverige goes to Hollywood – och hamnar direkt på dvd.

Förutom på Stockholms filmfestival blir det ingen biovisning varken för ”The Killer inside me” eller ”Shelter”, två filmer med svensk anknytning.

21:a upplagan av Stockholms filmfestival pågår sedan i onsdags. Filmer, fester, Face2Face, seminarier och annat så man kan bli yr i bollen om man ska försöka hinna med allting. Den smarta besökaren klipper filmer som med stor sannolikhet aldrig kommer till Sverige, kanske inte ens på dvd.

För två USA-filmer med svensk anknytning blir det enda chansen att se dem på stor filmduk. Lite synd, för båda är gjorda av regissörer som verkligen vet hur man berättar i bilder.

Michael Winterbottoms ”The Killer inside me”, efter Jim Thompsons (1906–1977) kioskdeckare om mord och sex i 1950-talets Texas, USA, har Anna Croneman på Bob Film och Film i Väst som medproducenter (det handlar mest om ljudarbetet i efterhand). Läckert gjord, en engagerande historia, men omdebatterad för att den stundtals är så våldsam att somliga tycker den är både misogyn och allmänt motbjudande. En myt som spridits är att filmens kvinnliga stjärna Jessica Alba upprört sprang ut från visningen på Sundance-festivalen.

När jag träffade henne i Venedig, sa hon att det stämmer inte. Tvärtom försvarade hon filmen stenhårt och menade att filmvåld måste kunna få vara på allvar, inte bara underhållning för stunden. Den visas i kväll och i morgon och släpps på dvd om ett par veckor.

”Storm”-regissörerna Måns Mårlinds och Björn Steins USA-debut ”Shelter” gick på bio i England, men tycks annars mest släppas direkt på dvd överallt (i Sverige i januari). Synd, för duon vet hur man i bild och ljud skapar oerhört kusliga stämningar. Julianne Moore är mycket bra som psykiater som dras in i ockult historia, som blir aningen för knäpp mot slutet. Visas 21, 26 och 28 november.

ARTIKELN HANDLAR OM