Dåraktig tajming kan krossa hans Hollywood-dröm

Liksom ”Sagan om ringen” spelas ”The hobbit” in på Nya Zeeland dit Persbrandt i värsta fall kan nekas arbetsvisum.
NÖJE

Som man bäddar får man ligga.

Den senaste knarkdomen kan mycket väl innebära att Mikael Persbrandts Hollywooddrömmar går upp i rök.

Det är sannerligen inte upp till en 56-årig nöjesjournalist med ett inte alltid rumsrent liv bakom sig, att sitta och moralisera över hur en 47-årig skådespelare bör leva sitt liv.

Så länge Persbrandt är snäll mot sina nära och kära och inte sätter sig bakom ratten i en bil eller båt igen när han har druckit, får han göra vad han vill för min del. Röka, kröka, knarka, snäsa av filmjournalister, vara med i ”Göta kanal 4” eller sjunga in en Taube-platta med svärfar Ulf Lundell.

Det är dock svårt att inte bli förvånad över hur någon som har en så oomkullrunkelig tajming som skådespelare, kan ha en så taskig bollkänsla för när, var, hur det är läge för att pröva på lite kokain, om han nu nödvändigtvis måste göra det.

Just nu har ju Mikael Persbrandt ett sällsynt guldläge för att ta ett kliv till i sin karriär.

Han kan stolt säga att senaste huvudrollen var i

Susanne Biers ”Hämnden”, som nyligen vann en Oscar för bästa utländska film.

Han börjar alldeles strax spela in tre Hamilton-filmer, för vilka han har hårdtränat för att trovärdigt kunna spela Jan Guillous tuffing.

Och han har en biroll i Peter Jacksons två ”The hobbit”-filmer, som kommer att bli några av hela världens största filmhändelser när de får premiär 2012 och 2013.

Branschen i Sverige lär väl fortsätta att vara förlåtande inför Mikael Persbrandts privata snedsteg. Några extra inspelningsdagar på en Beck-film. Några sårade själar efter avhoppet från Dramaten. Så länge publiken tycker det uppstår magi kring Persbrandt, glömmer man lätt vad som hände längs vägen dit.

Frågan är vad Peter Jackson säger.

Under de långa inspelningarna av ”Sagan om ringen”-filmerna på Nya Zeeland var det inte en oviktig detalj att hela filmgänget bodde och umgicks som ett slags mysigt kollektiv.

Vad som behövs i det gänget är inte nödvändigtvis en (för dem) okänd svensk strulpelle, hur begåvad han än är. Och det är inte så att det saknas begåvade skådespelare som står redo att ta över rollen...

ARTIKELN HANDLAR OM