Det mest gripande hittills på slottet

Foto: Foto: svt
Christer Lindarws historia är en av de mer gripande hittills i ”Stjärnorna på slottet”, tycker Nöjesbladets Jan-Olov Andersson.
NÖJE

Han har blivit en förebild för många som är gay, utan att han själv någonsin gjort något större väsen av sin sexuella läggning.

Christer Lindarw är inte bara årets mest annorlunda stjärna på slottet, hans livs historia blev också en av de mer gripande hittills i hela programserien.

Jan-Olov Andersson.

Det är så lätt att glömma.

Det är så lätt att glömma att det fanns en tid före Jonas & Mark, Efva & Eva, Pride-parader och politiker som likt den banbrytande Mona Sahlin vill vara bara så politiskt korrekta och omfamna hbt-världen.

Det är så lätt att glömma att för drygt trettio år sedan fanns det knappt några bögar och flator, annat än i smyg. När jag tidigt på 1980-talet hälsade på en nära vän i New York och framåt midnatt drog iväg till mina rockklubbar, då stack han till sina gayklubbar. Utan att säga något. Utan att jag fattade något.
 

Det är också lätt att glömma att även i dag innebär homosexualitet på många orter, i många miljöer, ett stort utanförskap. Annars hade det knappast blivit en världsnyhet när en hyfsad fotbollsspelare (om än från svensk fotbollsdynasti) kommer ut som bög.

Christer Lindarw berättade engagerande, gripande, självironiskt och med stor kärlek om allt och alla som hade format hans liv.

Från mammans syjuntor och kafferep (som fort­farande pågår 60 år senare med samma väninnor!) till de tidiga åren med After Dark-gänget, då deras shower för oss andra, som nyfiket löste entré, nästan framstod som ­något farligt. Någon stor sångare har Lindarw aldrig ­varit, men oj, vad After Dark-gängets shower har brutit ny mark för många andra artister, stil- och innehållsmässigt.

Att visa ett knäppt Youtube-klipp och få de övriga deltagarna att tro de skulle utföra något fullkomligt livsfarligt, blev en underhållande ickeaktivitet.
 

Christer berättade en mycket stark historia om pappans svek och den oväntade försoningen med honom.

Annars blandades som vanligt humor och allvar. ­Underhållande nostalgiska klipp från SVT:s ”Kvällsöppet” och den detalj­rika historien om Lill Lindfors tappade klänning i Eurovision song contest, med Christers mer allvarliga funderingar kring ensamhet, att aldrig ha haft någon ungdomskärlek och hur mycket lättare det måste ­vara att komma ut som bög i dag, än när han själv var ung.

Ett ljuvligt ­program om en modig människa, som vet att han gått i bräschen för många – men aldrig skulle drömma om att säga det själv…