Johan Rheborgs sammanbrott

Lämnade middagsbordet när han berättade om sorgen efter sina föräldrar

NÖJE

Han var, i förväg, den Stjärna på slottet som nog de flesta visste minst om.

Nu bjöds vi på 2 x Johan Rheborg. Komikern, som med många kul anekdoter berättade om sin karriär. Och känslomänniskan, som så när bröt samman när han pratade om sina föräldrars bortgång.

Jan-Olov Andersson.

Vad var bra?

Hela Johan Rheborgs upplägg var suveränt snyggt. Frukost i samma stil som på lyxiga New York-hotellet Waldorf Astoria. Lunch inspirerad av en ovanligt lyckad måltid han själv haft under en semester i spanska Pyrenéerna. Middag så som hans alter ego, den något mer självgode Percy Nilegård, skulle ha velat ha det.

Med facit i hand, eller om man tänkt efter lite grann, var det ju förstås heller ingen överraskning att det skulle åkas Segway, den pryl som Rheborg blivit lite av en symbol för genom sin rollfigur Fredrik Schiller i TV 4:s komediserie ”Solsidan”. Det blev rolig tv, i vilket fall som helst.

Men allra bäst var hur Johan Rheborg öppnade sitt hjärta på vid gavel. Berättade dramatiskt, gripande och underhållande om allt från sin uppväxt till med- och motgångar i karriären. Om hur Killinggänget skapades. Om att det finns en förebild till Percy Nilegård. Och mycket mer. Vi fick verkligen lära känna honom på ett sätt som jag inte tror särskilt många tv-tittare gjorde tidigare.

Vad var dåligt?

Ingenting, egentligen. Det skulle möjligen vara att man inte blev säker på om det verkligen finns ett riktigt landslag i Segway-polo och om det i så fall var dem som Stjärnorna på slottet mötte. Eller om allt var en ploj. Själva matchen var ju inte så mycket på allvar, direkt…

Kvällens snyftare

Allt som Johan Rheborg förknippade med sin barndom. Tidigt i programmet när han pratade om att känslan av trygghet från barndomen inte har funnits på många år.

Under middagen gräts det sedan många skvättar och blev väldigt känslosamt när han berättade om saknaden efter sin mor och far. Mamman drabbades av Alzheimers, pappan av cancer. Det var djupt gripande när Johan Rheborg berättade hur pappan mot slutet av livet, så länge han orkade, såg sin son spela i musikalen ”Singin' in the rain”, kväll efter kväll. Snacka om kärlek mellan far och son!

Till sist blev det så mycket tårar kring Johan Rheborgs prat om sina föräldrar och så mycket tystnad från de andra runt bordet, att Johan bröt samman och lämnade middagsbordet för en stund.

Kvällens Åh fan!

Att Johan Rheborg under flera år sov i en t-shirt med texten Johan Rabaeus – Svinet på. Normalt brukar övergången till nästa program bara ta någon minut. Nu läste Johan Rheborg upp ett flera år gammalt blogginlägg, om hur mycket han beundrade sin kollega vars ansikte hade prytt hans pyjamasskjorta. Både oväntat, roligt och rörande.

Kvällens replik

– Genomgående sprattelvatten är ju alltid Nilegård.

Johan Rheborg lade ut middagen ”på entrepenad” till sitt alter ego Percy Nilegård. Och enligt honom är champagne utmärkt som genomgående dryck vid en middag.

Kvällens mest saknade

Petitesser, kanske, men… de övriga Stjärnorna på slottet har berättat om sin livssituation i nutid. Ganska ingående, dessutom.

Johan Rheborg sa inte ett ord om sin familj. Det ligger i och för sig helt i linje med att han inte brukar prata om sitt privatliv. Eller också finns det kanske inte så mycket att säga. Det kanske är så relativt odramatiskt och ungefär lika lyckligt som det familjeliv han själv hade som barn.

Sedan hade man gärna hört honom säga något om vad han tror om Killinggängets framtid. Det är trots allt dem han kanske allra mest förknippas med, även om ”Solsidan” numera är en stark konkurrent.