Elakt TV 4 – Bagge är en total amatör

Jan-Olov Andersson om ett programledarhaveri

NÖJE

Att först somna till André Pops i SVT:s OS-studio. Och sedan vakna med Laila Bagge Wahlgren i TV 4:s Nyhetsmorgon.

Mer avgrundslik än så kan knappast skillnaden bli i programledarskap.

Det är naturligtvis orättvist, kanske rentav taskigt, att jämföra debutanten Bagge med Pops, som har hundratals, kanske tusentals, timmars erfarenhet av direktsändningar.

Men faktum kvarstår: efter nästan en hel dag framför SVT:s OS-sändningar, sitter man ändå kvar för att se sammanfattningarna, inte så lite för att man känner sig så trygg med ”Popsens” sätt att leda sändningarna från London. Man vet att han tar tag i de väsentliga frågor man har och lockar dit de rätta gästerna. Det enda man behöver oroa sig för är egentligen om de där tajta skjortorna plötsligt ska sprängas eller inte.
 

Några säsonger i ”Idol”- juryn och en i och för sig imponerande andraplats i ”Let’s dance”, är inte direkt meriter för att leda ett flera timmar långt tv-program i Sveriges största reklamkanal. Befarade därför det värsta inför Laila Bagge Wahlgrens debut i Nyhetsmorgon i går. Det blev värre…

Det var ögon som utstrålade mer nervositet än värme. Felsägningar. Språkliga grodor. Hon kom inte bara av sig, någon gång kändes det som att hon nästan desperat sa att det var ”dags för reklam”.

Vet inte vad som var värst, att hon inte verkade ha en susning om vad hon pratade med sina gäster om, eller att hon inte lyssnade utan körde på med sina frågor, vad de än hade sagt. Som när författaren Katarina ­Wennstamrekommenderade böcker inför semestern. Hon förklarade noggrant exakt varför vi skulle läsa den och den boken. Sedan frågade Bagge vad som var bra med dem.

Popgruppen Bye Bye Bicycle gav hon rådet att ”plugga på” att Sarah Sjöström hade vunnit i OS. Detta sagt nio timmar innan 100 m fjärilfinalen där Sjöström blev fyra!

Det här må vara en elak tv-krönika. Fast ännu elakare av TV 4 att utsätta en total amatör för detta programledarhaveri.
 

I dag och i kväll ser jag London-OS i SVT.

Ja

Foto: SVT

”Att döda en ren”, SVT. Paul-Anders Simmas dokumentär om ryska samer var en personlig och vemodig skildring av en annorlunda värld.

Nej

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Fyra i simning, sexa i cykel, Jörgen Persson utslagen i bordtennis. Ingen bra start för några svenska OS-favoriter.