Gina & Danny – ett föga överraskande programledarval

Har dock alla förutsättningar för att bli bra

NÖJE

Gina Dirawi och Danny Saucedo leder Melodifestivalen i SVT.

Den spontana, och för all del lite orättvisa, reaktionen är faktiskt:

Gäääääsp…

Jan-Olov Andersson.

Ett skäl, det kanske främsta, är förstås att båda kvällstidningarna med hjälp av sina källor hade avslöjat programledarparet i förväg. Så det hördes inte direkt någon trumvirvel när de båda förväntade programledarna presenterades i Radiohusets Studio 4.

Ett annat är att Christer Björkman & co som ansvarar för den stora musiktävlingen genom åren har presenterat mer överraskande namn.

I fjol var ju Gina Dirawi i stort sett okänd för en större publik. Sarah Dawn Finer var ”bara” en gudabenådad sångerska som hade tävlat i Melodifestivalen några gånger. Och Helena Bergströms medverkan var lite av en chock. Vem hade väntat sig att en av landets populäraste skådespelerskor skulle ta sig an just det jobbet?

Tidigare år har man ju (med blandat resultat) kryddat med Hollywood-kändisarna Dolph Lundgren och Peter Stormare. Man har låtit komikern Petra Mede leda hela tjottaballongen. Lät knäppt från början, men blev riktigt bra. Och det har skapats nya stjärnor, som när då okände komikern Björn Gustafsson var sidekick till Kristian Luuk.

Gina Dirawi har förekommit i många förhandsspekulationer. För att hon var så bra i fjol och för att SVT mycket medvetet bygger henne som en av public service-tv:s stora profiler för åratal framöver (hon är bara 21 år).

Danny Saucedo har inte förekommit i förhandsspekulationerna, utom möjligen i de allra innersta kretsarna.

Vi andra trodde väl snarare att han var sugen på att göra ett tredje försök att vinna, efter två andraplaceringar.

Han är inte lastgammal heller. 26 år.

Gänget bakom Melodifestivalen tänker ungt. ”Idol”-publiken. Lite grann kan där finnas en fara, att de sänder ut en signal att alltihop är väldigt ungt. Kanske tävlingsdeltagarna också. Och att de då får nöja sig med att ”Idol”- och ”X Factor”-publiken bänkar sig i tv-sofforna. Inte bra för SVT:s tittarsiffror, i så fall.

Trots alla dessa gäääääspningar och invändningar… att välja SVT-chefernas favorit-Gina och att låta Danny Saucedo ”göra en Måns” – Måns Zelmerlöw, också en före detta ”Idol”-profil, ledde ju Melodifestivalen år 2010 – må vara lite förutsägbart, men det kan nog också bli riktigt bra.

Gina Dirawi har visat sig proffsig även i stora sammanhang och har en egensinnig humor och en dialekt som gör att hon kommer undan med att säga fräckare saker än många andra. Hon sjunger utmärkt, vilket behövs i, typ, kul intronummer.

Danny Saucedo har i olika tv-program visat att han kan betydligt mer än sjunga ”In the club” och ”Amazing”, han har scenvana och rätt glimt i ögat och den riktigt unga publiken fullkomligt dyrkar honom. 12-åriga dottern sms:ade jag vet inte hur många gånger under presskonferensen om att fixa autograf av honom.

Frågan är vem Danny Saucedo är efter Melodifestivalen.

Fortfarande idol hos tonårstjejerna? Eller ska han kamma sig, ta på sig kostym och ”komma ut” och bilda Sveriges Yngsta Gubbars Riksförbund ihop med Måns Zelmerlöw?