Ett fantasilöst val av SVT

NÖJE

Gina Dirawi och Danny Saucedo.

Ett programledarval som andas såväl fantasilöshet, som mod och smarthet.

Det slogs inga trumvirvlar direkt, när Melodifestvalsgeneralen Christer Björkman mötte media i Studio 4 i Radiohuset för att presentera programledarparet till de fyra deltävlingarna, Andra chansen och finalen i Globen i februari och mars nästa år.

Båda kvällstidningarna hade ju avslöjat namnet i förväg.

Att public service-tv fortsätter att bygga varumärket Gina Dirawi förvånar ingen.

Hon är både PK (ung, tjej, invandrarbakgrund) och hipp (ung, snygg, smart, rolig) och har hittills varit förvånansvärt bra i allt hon gjort i tv, med tanke på sin ringa erfarenhet.

Danny Saucedo var en överraskning. Han kändes väl antingen som jäkligt revanschsugen på att vilja tävla, efter två andraplatser på raken, eller som att vilja skita i allt vad Melodifestivalen är, efter den bittra förlusten mot Loreen i våras.

Fast tänker man ett steg till, är ju också han ett förutsägbart val. Redan inne i schlagergängets ”bubbla”. En Måns Zelmerlöw 2.0, fast utan skägg och gubbfrisyr och -kostym. Ännu en artist med programledarambitioner.

Sedan kan man vända på alltihop.

Vet inte vad hans nuvarande målgrupp, tonårstjejerna, säger om det, men… har man hört Danny Saucedo sjunga annat än ”In the club” i andra tv-program, inser man att där finns en potential att gå vidare i karriären. Att bredda sig.

I sämsta fall får SVT med detta programledarval ett par som kanske står där och nervöst och orutinerat får tunghäfta om någonting krånglar i tv-sändningen. Och kanske försvinner en del av publiken, de som tror att en 26- och en 21-åring innebär ett program som mest riktar sig till en yngre publik än tidigare. De som ser ”Idol” eller ”X factor”.

Men förmodligen fixar de direktsändningarna galant och är i bästa fall ett sensationellt par – snygga, charmiga, roliga, proffsiga – som dessutom kan krydda alltihop med att göra smarta och roliga shownummer tillsammans, då ju även Gina är en duktig sångerska.