Hon var Magnus Ugglas våta dröm

Artistens avslöjande tog stor plats i Sylvia Vrethammars avsnitt av ”Så mycket bättre”

kärleksförklaringSylvia Vrethammar, 67, skrattade när Magnus Uggla berättade att hon hade varit hans ständiga runkobjekt. ”Han är ju helt underbar. Alltså Gud, vilken fantastisk människa han är”, säger hon till Nöjesbladet.
NÖJE

För andra gången hamnade Magnus Uggla i centrum i en annan artists avsnitt av ”Så mycket bättre”.

Hans överraskande historia om hur Sylvia Vrethammar under flera år var hans våta dröm, satte tonen för ”Så mycket bättre”-avsnittet med Sylvia Vrethammar i centrum.

Jan-Olov Andersson.

Vad var bra?

En bra och grundlig genomgång av Sylvia Vrethammars tidiga karriär. Genombrottet. Sedan det inte helt problemfria samarbetet med legendariska programledaren Lennart Hyland (1919-1983) i den tidens allra största tv-program ”Hylands hörna”. Och så förstås uppståndelsen kring hennes världshit ”Eviva España” och den kritik hon fick, då somliga tyckte låten kunde missförstås som en hyllning till den dåvarande Franco-diktaturen i Spanien. Sylvia Vrethammar klargjorde väldigt tydligt sin inställning och berättade om hur hon under en turné i England sjöng No viva España i refrängen, något som de svenska medier hon tyckte närmast förföljde henne kring ämnet, valde att tiga ihjäl.

Det har också blivit dags att hylla orkestern.

Den har varken synts lika mycket i bild som under tidigare säsonger eller gjort de där sensationella arrangemangen. Men i gårdagens program tog de, åtminstone musikaliskt, lite större plats än tidigare.

Det Coldplay-liknande svävande soundet lyfte Darins tolkning av ”Magdalena (livet före döden)”. Fiolen gav lite känsla av romsk folkmusik när Olle Ljungström sjöng ”Eviva España”. Det poppiga soundet och körsången lyfte Magnus Ugglas ”Tycker om dig”. Gitarrspelet som påminde om det i Elvis Costellos ”Watching the detectives” bidrog till att göra kvällens allra bästa – Maja Ivarssons ”Hasta la vista” – ännu bättre. Bluesgitarren i Pugh Rogefeldts ”En lärling på våran gård”, med ny text. Bandet märktes kanske inte lika mycket i Miss Lis ”Somebody loves you”, men det är för att hon, hennes röst och pianospel, är som en hel orkester i sig.

När det gäller snacket runt lunch- och middagsborden, växer Maja Ivarsson som människa för varje program.

Där Magnus Uggla gärna leker ställföreträdande journalist, med betoning på att få lite komisk fart på samtalen, är Maja mer intresserad av att gå på djupet. Det var hon som drog igång det starka samtalet om barnlöshet.

En sista bra sak, som man liksom glömt bort då hon varit borta från den svenska scenen i åratal, men som man nu blev påmind om när man såg arkivklipp ur hela hennes karriär:

Vilken bra röst Sylvia Vrethammar har!

Vad var dåligt?

Sångmässigt fick Olle Ljungström kanske inte riktigt till det i ”Eviva España”, men det uppvägdes lite av där sättet att liksom promenera på plats i refrängen… det var en bisarr höjdare.

Kvällens Åh fan (se några rader längre ned) gjorde att man plötsligt också kom ihåg hur Magnus Uggla för några program sedan satt med en buktalardocka och serverade unkna, plumpa och sexistiska skämt om de kvinnliga deltagarna i programmet – allt med ord som lades i dockans mun.

Ett riktigt lågvattenmärke för programserien. Hur kom Uggla undan så billigt med det? Vad tyckte de kvinnliga deltagarna? Varför klipptes det inte bort?

Kvällens snyftare

Sylvia Vrethammar har under hela programserien visat starka känslor under alla artisternas framträdanden. Hon har omväxlande sett ut som om hon har velat sjunga med, gå upp och dansa, jubla, bryta samman eller gråta.

Det var tårar eller nära till tårar mest hela tiden och hon utnämnde Miss Li till troll och blev vid ett tillfälle ”gråtmild i hela kroppen”. Mer snyftande än så kan det kanske inte bli…

Kvällens Åh fan

Kan förstås inte bli något annat än Magnus Ugglas berättelse om hur Sylvia Vrethammar blev hans våta dröm och – som han själv sa, runkobjekt – under flera år, efter att han hade sett henne och hälsat på henne i samband med att han var med i sitt första tv-program. Sylvia var bara där som gäst, hennes dåvarande make Rune Öfwerman var programmets kapellmästare.

Mer ohämmat rakt på sak än så är svårt att vara, än att kasta en sådan sak mitt i ansiktet på någon sådär 30 år senare.

När Uggla efter det sjöng ”Tycker om dig” riktad direkt till Sylvia Vrethammar, kändes det lite… konstigt. Flera av textraderna fick liksom plötsligt en helt annan betydelse…

Över huvud taget vibrerade efter det en slags märklig snuskig underton genom resten av programmet, vad som än sades eller gjordes.

Kvällens replikskifte

Ägde rum direkt efter att Olle Ljungström hade sjungit ”Eviva España”.

– Du får ingen kram av mig… jag är helt kraftlös… hörru du, Olle, det värsta är ju det här att jag förstår fan hur dålig den här låten är nu, sa Sylvia.

– Hur kan du säga så? Hur kan du säga så?, svarade Olle, uppenbart förvånad, lite besviken. Sylvia kontrade snabbt:

– Förstod du mitt skämt? Tårarna var explosioner av glädje och hänförelse. Jag kände mig religiös plötsligt.

Ett replikskifte som också fick Magnus Uggla att likna en häpen älg, innan han förstod att Sylvia skämtade…

Kvällens mest saknade

Sylvia Vrethammars senare del av livet och karriären togs knappt upp alls och är därför fortfarande lite av en gåta. Varför blev hon kvar i Tyskland? Varför har vi sett så lite av henne i Sverige under senare år?

Och när Olle Ljungström ännu en gång var borta under en rätt stor del av programmet, så blir det liksom något fel i dynamiken, med en person mindre. Särskilt när det är någon med så små bitska och träffsäkra kommentarer som saknas.