60-plussare – gå och se ”Bäst före”

NÖJE

Tv:s reklamkanaler vill inte veta av dem. SVT skryter inte direkt med att de utgör grundbulten i deras publik.

60+-folket.

”Bäst före” är filmen som bör få dem att masa sig iväg på årets biobesök.

Jan-Olov Andersson.

Man kan tycka det är sorgligt att svensken i allmänhet, rent statistiskt, bara går på bio två gånger/år. Sannolikt oftare i storstäderna och ännu mer sällan, kanske aldrig, ute i landsorten. Och att äldre människor i biografsalongerna i allmänhet är tämligen sällsynta.

Har tänkt på det ibland när jag varit i USA, där pensionärer tycks hosta upp några dollar och gå in och titta på nästan vad som helst, bara för att de är lite nyfikna så där i största allmänhet.

För att inte tala om den gången jag i Miami Beach, Florida, skulle se en film som var på väg bort från repertoaren, men knappt kunde komma fram till biljettkassan för alla pensionärer som nästan slogs om biljetter till ”Griniga gamla gubbar” (1993) som hade premiär samma dag.

En annorlunda livsstil och attityd, antar jag.

Känns lite som att här i Sverige ska det till en ny Lasse Åberg, en Richard Hobert-film som ”En enkel till Antibes” med Sven-Bertil Taube eller ännu en ”Änglagårds”-film för att den lite äldre publiken ska engagera sig.

Därför hoppas jag verkligen att de går ut och ser ”Bäst före” av Mats Arehn (66 år), med Brasse Brännström (68), Kjell Bergqvist (60), Göran Ragnerstam (55) och Ewa Fröling (60) i huvudrollerna.

Den har sina brister och sina klichéer, men också en humor och en värme och inte minst en förståelse för en generation som allt för sällan skildras i svensk film.

Det vemod som Brasse Brännström gestaltar, i rollen som frånskild enstöring, är bland det mest gripande jag sett på bio i år.

Att jag själv inte är så förfärligt många år yngre än huvudpersonerna, tämligen nyskild och undrar var det finns en Ewa Fröling för mig, har förstås absolut inget med ovanstående att göra …

1 av 3

3 favoriter

Ida Engvoll

Bäst i biroll i trista Maria Lang-deckaren ”Mördaren ljuger inte ensam”.

Sara Varga

Musiken till ”Bäst före” är det bästa hon gjort sedan ”Spring för livet”.

Clara Christiansson

Suverän barnskådespelerska, i annars trista ”Faro”.