Många svenska inslag i Venedig

Foto: Krister Hansson
Lukas Moodysson.
NÖJE

Bara drygt en månad kvar till filmfestivalen i Venedig.

George Clooney, Sandra Bullock, Christoph Waltz, Scarlett Johansson, Nicolas Cage, Matt Damon och Lindsay Lohan är några av världsstjärnorna som kommer dit. Ur svensk synvinkel lockar förstås världspremiären på Lukas Moodyssons nya.

Världens äldsta filmfestival fyller 70 år. Aldrig riktigt lika glamorös och kändistät som den i Cannes, men inte sällan med lika bra filmer.

Venedig blir första chansen att se Lukas Moodyssons ”Vi är bäst!”, med Sverige-premiär först 11 oktober. Handlar om tre 13-åriga tjejer i 1980-talets Stockholm och av trailern att döma, finns det nog en hel del ”Fucking Åmål”-känsla i filmen.

 Fjolårets vinnare av Guldlejonet, Kim Ki-Duk, är en pålitlig bråkstake. Nu tillbaka med en erotiskt laddad film som blivit totalförbjuden i hemlandet Sydkorea på grund av för vågade sexscener.

 Mycket sex tycks det också vara i Paul Schraders (regi) och Bret Easton Ellis (manus) ”The Canyons”, med 27-årige James Deen, som gjort över 1 400 hårdporrfilmer, och Lindsay Lohan. Knappast en film som lär bättra på hennes redan skandalomsusade rykte.

 Och vad har konstnären Anna Odell hittat på i sin debutfilm ”Återträffen”, som visas i sidosektionen Kritikerveckan?

Hon blev enormt uppmärksammad för några år sedan när hon fejkade ett självmordsförsök på Liljeholmsbron i Stockholm, kördes till psykakuten på S:t Görans sjukhus, lades i bälte och tvångsmedicinerades. Sedan berättade hon att alltihop var ett elevarbete på Konstfack. Kritiken var massiv, från psykiatriker (förstås), men också från kulturministern.

 Sex år efter hans död, vill världen bara ha mer av Ingmar Bergman. Hynek Pallas/Jane Magnusson har klippt om sin SVT-serie ”Bergmans video” till filmen ”Trespassing Bergman”. Blir kul att se hur en internationell publik reagerar på Lars von Triers grova påståenden om Bergman …

ARTIKELN HANDLAR OM