”Önskar nästan att jag aldrig sett den”

Jan-Olov Andersson om Brasses sista film

1 av 5
NÖJE

Det blev Brasse Brännströms sista filmroll. Onsdagskvällens långa kortfilm ”Hot nasty teen” i SVT 2.

Det är nästan så jag önskar att jag aldrig hade sett den.

Det är bara knappt en och en halv vecka sedan Brasse Brännström (1945-2014) gick bort.

Vi var ett gäng journalister på väg att avsluta en middag i det ”Big brother”-hus vi delade under filmfestivalen i Venedig, när chefen från tidningen ringde vid 22-tiden och berättade den tragiska nyheten. Bara att sätta papper i maskin, som vi journalister sa förr i tiden, och skriva. Sånt är livet.

Det fälldes åtskilliga tårar framför datorn den kvällen. Jag är en lättrörd rackare och hade ju träffat Brasse åtskilliga gånger. Tyckte mycket om honom, minst lika mycket som en varm, rolig och rätt så underbar människa, som komiker och skådespelare.

Att Jens Assurs 45 minuter långa kortfilm ”Hot nasty teen” blev det sista han gjorde, känns fel på något sätt. För mig.

Det är egentligen inget fel på filmen i sig. Eller… jo det är det, men den har uppenbara kvaliteter också.

Allt för mycket ska inte avslöjas. Inte mer än att Brasse spelar en man som lever i vad som verkar vara ett stendött äktenskap (Anki Lidén spelar hustrun). Att han är någon slags hallick till en 15-årig tjej (Fanny Ketter) som han hyr ut till kåta äldre män. Leif Andrée, Shanti Roney och Björn Granath spelar några av dem. Peter Carlberg, som fått ett sensationellt uppsving i sin karriär sedan birolls-Guldbaggen för ”Avalon” häromåret, övertygar på ett imponerande lågmält sätt i den tyngsta rollen som snuskgubbe.

Alla är bra. Jens Assur har hittills i sin kortfilmskarriär gjort högst egensinniga och intressanta filmer. Fast ibland finns där mycket undertext som borde ha fyllts i. Det drabbar Brasse Brännström i den här filmen. Det blir svårt att förstå hans rollfigurs drivkrafter.

För ett filmminne av Brasse, se hellre Lasse Hallströms filmer eller Mats Arehns ”Bäst före”.

Fotnot: Kortfilmen ”Hot nasty teen” sänds i SVT2 i kväll klockan 22.15.

ARTIKELN HANDLAR OM