Bergström bröt ihop i tv – men var allt riggat av SVT?

Jan-Olov Andersson om veckans ”Stjärnorna på slottet”

1 av 4
NÖJE

När Özz Nûjen kärleksbombade sina föräldrar, då kom tårarna.

När han iscensatte sin familjs flykt från Kurdistan som dagsaktivitet för Stjärnorna på slottet, blev det nog hela programseriens allra märkligaste inslag.

Vad var bra?

Hela berättelsen om den nu 39-årige stå upp-komikern och skådespelarens liv, från uppväxten i en liten bergsby i de kurdiska bergen i sydöstra Turkiet, till familjens flykt, ankomsten till Sverige och hur han sedan kämpat för att bli den han är i dag.

Jag har sett Özz Nûjen på scen åtskilliga gånger, senast i den snudd på mästerliga och mycket politiskt laddade föreställningen ”Statsminister Özz Nûjen”. Han har en unik förmåga att blanda drastisk humor med allvar.

Så var det även när han berättade om sitt liv.

Mycket detaljer, så att man verkligen kunde se framför sig hur livet tog sig ut i Kurdistan. Han beskrev känslosamt saknaden efter pappan, när han valde att lämna familjen i flera år för att kämpa för kurdernas frihet. Det blev andlöst spännande när han beskrev flykten till Syrien och återföreningen med pappan. Och så blev det hela tiden, med mycket känslor och detaljer, när historien fortsatte i familjens nya hemort, stockholmsförorten Rinkeby.

Vad var dåligt?

Dåligt är kanske inte det rätta ordet, men… jag är lite skeptisk till hur Özz Nûjens dagsaktivitet – när han iscensatte familjens flykt utomlands – fungerade som tv-underhållning.

Först Harriet Andersson och Rikard Wolff, sedan Helena Bergström och Örjan Ramberg, skulle gå över en minerad gräsplätt som symboliserade flykten från Kurdistan till Syrien.

Harriet och Rikard gick och gick i vad som kändes som en evighet, utan att något hände.

Helena och Örjan gick och gick och så började det plötsligt smälla och explodera utav helvete.

Helena bröt samman i tårar.

Själv satt jag mest och funderade över hur starka de där explosionerna var i denna tv-verklighet. Ofarliga, lite farliga eller farliga på riktigt, om de hade trampat rakt på dem. Fast jag antar att det var riggat på något (ofarligt) sätt, så att just det andra paret skulle utsättas för detta.

Till och med Özz Nûjen själv såg rätt skeptisk ut till om detta verkligen fungerade.

Sedan vet i sjutton hur ärliga de andras övertygelser efteråt om att de hade blivit omskakade på rätt sätt var. Vad skulle de annars ha sagt?

Kvällens snyftare

Helena Bergströms tårar vid ovanstående situation, var mer sammanbrott än tårar.

Men det var väldigt rörande (och då kom tårarna…) när Özz Nûjen berättade om hur föräldrarna satsade alla sina besparingar för att han skulle kunna förverkliga sin skådespelardröm och ha råd att även gå det andra året på Calle Flygares teaterskola. De hade sett hur lycklig sonen hade blivit av det första årets studier.

Och då ska man ju veta att hans förhållande till pappan inte alltid varit så bra. Att pappan hellre ville att Özz skulle gå i de andra syskonens fotspår och skaffa sig en gedigen utbildning och jobb i ett mer ”normalt” yrke. Att han såg skådespelardrömmarna som att sonen kanske var homosexuell.

Kvällens Åh fan!

Man kan bli förvånad över mycket.

Har en känsla av att många nog blev det över Özz Nûjens oerhörda hyllning till stockholmsförorten Rinkeby.

Han beskrev det som att hamna i paradiset. Hur vackert och rent han tyckte det var. Att det fanns lekområden på gården, med klätterställningar och rutschbanor. Inga militärer och poliser.

Så har väl sällan Rinkeby beskrivits tidigare…

Kvällens replik

Under Özz Nûjens genomgång av sin karriär, avbryter plötsligt Örjan Ramberg honom och ställer en fråga hur det gick när Özz plötsligt var med i en pjäs på Dramaten, Örjan Rambergs egen hemmaplan.

Fast Örjan minns inte ens namnet på pjäsen.

– ”Sultanens hemlighet”. Det var multikultiår eller mångkulturellt, då kunde man passa på att ta in en så'n som jag, svarar Özz Nûjen blixtsnabbt.

Kvällens mest saknade

Egentligen ingenting när det gäller själva berättelsen om Özz Nûjens liv och karriär.

Fast när Örjan Ramberg, som verkat rätt oengagerad i största allmänhet under de här programmen, plötsligt utbrister ”hälsa din mamma och tacka henne” om den mat Stjärnorna har inmundigat – då skulle man ju vilja veta vad de åt för något. Kanske till och med receptet.

ARTIKELN HANDLAR OM